Miesiąc dla zdrowia #15 – 5 pomysłów na zdrowe śniadanie

Dziś mam dla Was 5 inspiracji na zdrowe śniadanie*. Są to głównie śniadania na słodko, gdyż ja najchętniej w taki sposób zaczynam dzień… Lubię słodki smak i takie rzeczy nastrajają mnie pozytywnie :).

Jaglanka jabłkowo- bakaliowa to po prostu jaglana wersja komosanki, którą kiedyś już Wam pokazywałam. Jest to ten sam przepis, tylko można powiedzieć, że jest on bardziej ekonomiczny i niestety jaglanka ma wyższy ładunek glikemiczny (przez co dla mnie jest mniej sycąca od komosanki). 

Komosanka z jabłkami i bakaliami
Ilość porcji 1
Napisz opinię
Drukuj
Gotowanie
15 min
Łączny czas
15 min
Gotowanie
15 min
Łączny czas
15 min
Składniki
  1. 1/4 szklanki komosy ryżowej
  2. 1/2 szklanki wody
  3. 1/2 szklanki mętnego soku jabłkowego
  4. garść posiekanych bakalii, u mnie były to rodzynki, żurawina, suszona śliwka, pestki dyni i orzechy (dowolne)
  5. 1/2 jabłka
  6. cynamon
Przygotowanie
  1. Komosę ryżową porządnie przepłukujemy pod kranem, a następnie zalewamy 1/2 szklanki wody i wstawiamy na mały gaz. Przykrywamy.
  2. W czasie kiedy quinoa się gotuje, możemy posiekać dowolne bakalie i pokroić na kawałki jabłko.
  3. Po ok. 10 minutach kiedy komosa wchłonie wodę, dolewamy do niej sok jabłkowy, dorzucamy bakalie, jabłko i cynamon.
  4. Mieszamy i podgrzewamy to jeszcze przez ok. 5 minut aż jabłka lekko zmiękną a quinoa wchłonie sok.
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia https://lifemanagerka.pl/
Kolejna propozycja to omlet owocowy, który zawsze przygotowuje mój Wojtek. Przepis zaczerpnął z tego kanału, ale on zawsze trochę go modyfikuje dodając jakieś wartościowe składniki. 

Omlet owocowy
Napisz opinię
Drukuj
Przygotowanie
10 min
Gotowanie
10 min
Przygotowanie
10 min
Gotowanie
10 min
Składniki
  1. 3-4 jajka
  2. 1 banan
  3. 1 jabłko / 1 gruszka lub pół na pół
  4. niepełna szklanka wiórków kokosowych
  5. kilka łyżek dowolnych bakalii, np. rodzynek, żurawiny, orzechów
  6. kilka łyżeczek nasion chia lub siemienia lnianego
  7. opcjonalnie przyprawy, np. cynamon
Przygotowanie
  1. Jajka wbijamy do miski i mieszamy na jednolitą masę.
  2. Dodajemy pokrojone w dość drobne kawałki owoce, bakalie, wiórki kokosowe i nasiona.
  3. Mieszamy to wszystko i smażymy z obu stron do zarumienienia na odrobinie oleju kokosowego (lub innego nadającego się do smażenia)
Autor przepisu Kanał Cross Trec
Autor przepisu Kanał Cross Trec
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia https://lifemanagerka.pl/
Numer trzy to banalna komosanka owocowa.

Komosanka owocowa
Ilość porcji 1
Napisz opinię
Drukuj
Łączny czas
15 min
Łączny czas
15 min
Składniki
  1. 1/2 szklanki komosy ryżowej
  2. szklanka mleka roślinnego np. ryżowego waniliowego
  3. szklanka owoców mrożonych (u mnie to był miks truskawek, porzeczek, malin i jeżyn)
  4. miód lub ksylitol
Przygotowanie
  1. Komosę ryżową płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy w mleku przez ok. 10-15 minut (aż zmięknie i wypuści charakterystyczne "sprężynki").
  2. Pod koniec gotowania dodajemy mrożone owoce i gotujemy to jeszcze przez kilka minut aby całość miała odpowiednią, ciepłą temperaturę.
  3. Na końcu dosładzamy to miodem lub ksylitolem, według własnych upodobań.
Wskazówki
  1. Aby skrócić czas przygotowania można równolegle rozmrażać owoce podgrzewając je w osobnym naczyniu. Będzie więcej zmywania, ale wtedy owoce po dodaniu ich do ugotowanej komosy nie obniżą temperatury dania.
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia https://lifemanagerka.pl/
Jedyna wytrawna propozycja w tym zestawieniu to przepis z książki “Jadłonomia”, czyli smażona soczewica. Ja ten przepis odrobinę zmodyfikowałam i w poniższym okienku znajdziecie moją wersję. To nie jest danie typowo śniadaniowe, robię je sobie czasami na obiad lub na kolację.

Smażona soczewica
Ilość porcji 1
Napisz opinię
Drukuj
Przygotowanie
5 min
Gotowanie
15 min
Łączny czas
20 min
Przygotowanie
5 min
Gotowanie
15 min
Łączny czas
20 min
Składniki
  1. 1 mała cebula czerwona
  2. 2 ząbki czosnku
  3. 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  4. 1 szklanka wody (w oryginalnym przepisie były 2-3 szklanki wody ale nigdy nie zużyłam aż tyle)
  5. 1 puszka pomidorów krojonych / kilka świeżych pokrojonych pomidorów
  6. olej rzepakowy lub oliwa do zeszklenia cebulki i czosnku
Przyprawy
  1. pół łyżeczki cynamonu
  2. pół łyżeczki słodkiej papryki
  3. pół łyżeczki wędzonej papryki
  4. trochę mniej niż pół łyżeczki chili
  5. zioła do podania (autorka zaleca pietruszkę, ja dodaję cząber, który wspiera trawienie warzyw strączkowych)
Przygotowanie
  1. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w kostkę. Szklimy to na odrobinie oleju przez kilka minut.
  2. Dodajemy przyprawy i soczewicę.
  3. Zalewamy to pomidorami i wodą, dusimy pod przykryciem przez ok. 10-15 minut mieszając od czasu do czasu i w razie potrzeby dolewając wody.
  4. Jeśli po tym czasie danie będzie zbyt wodniste, odkrywamy i "odparowujemy" to jeszcze przez kilka minut na małym ogniu.
  5. Podajemy z ziołami i dobrym pieczywem
Wskazówki
  1. Zdarzało mi się wprowadzać takie modyfikacje jak zmiana cebuli z czerwonej na białą lub użycie przecieru zamiast pomidorów krojonych... Hitem była modyfikacja w postaci zamiany soczewicy na zieloną fasolkę szparagową 😉 tak naprawdę traktuję to danie bardziej jako inspirację i zużywam do niego to co mam w lodówce. Można też użyć inne soczewicy, ale już raczej ugotowanej jeśli np. zostanie nam z obiadu.
Autor przepisu Jadłonomia
Autor przepisu Jadłonomia
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia https://lifemanagerka.pl/
Granola z patelni też pojawiła się już kiedyś na moim blogu. W tamtym poście znajdziecie też film z pogadanką na jej temat… A sam przepis macie tutaj: 

Domowa granola
Napisz opinię
Drukuj
Przygotowanie
5 min
Gotowanie
10 min
Łączny czas
15 min
Przygotowanie
5 min
Gotowanie
10 min
Łączny czas
15 min
Składniki
  1. 2 szklanki płatków owsianych (zwykłych lub górskich)
  2. kilka łyżek miodu
  3. łyżeczka oleju kokosowego
  4. cynamon
  5. ok. 1/2 szklanki posiekanych dowolnych bakalii i dodatków (przykładowe: wiórki kokosowe, żurawina, rodzynki, daktyle, migdały, orzechy, pestki słonecznika)
Przygotowanie
  1. Płatki owsiane mieszamy z posiekanymi bakaliami i miodem.
  2. Na nasmarowaną odrobiną oleju kokosowego patelnię wrzucamy mieszankę płatków i bakalii i podsmażamy to ok. 5-10 minut cały czas mieszając.
Wskazówki
  1. W mojej granoli jest mało miodu, bo jem ją zawsze z dodatkiem owoców, które słodzą całą "potrawę". Jak dodacie więcej miodu granola bardziej się poskleja i będzie słodsza (wiem, odkrywcze ;)). Trzeba metodą prób i błędów wypracować sobie idealną ilość miodu 🙂 oprócz/zamiast miodu można spróbować też dodać sok z agawy czy syrop klonowy.
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia https://lifemanagerka.pl/
Mam nadzieję, że każdy z Was znajdzie coś dla siebie. Jeśli podobają Wam się takie posty i filmy – dajcie proszę znać. Następnym razem postaram się zebrać jakieś wytrawne propozycje.

*Piszę “zdrowe”, bo są one z obiektywnie rzecz biorąc zdrowych składników. Biorąc pod uwagę różne założenia dietetyczne, które są indywidualną kwestią, nie każdy uzna te przepisy za zdrowe. 

 


Kategorie: Odżywianie

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.