Właściwości pasternaku + przepis na placuszki

Pasternak nie jest zbyt popularnym warzywem, przyznaję że sama dopiero niedawno spróbowałam go po raz pierwszy. W tym wpisie chciałabym przyjrzeć się jego właściwościom, ale też mam dla Was przepis na smaczne placuszki z pasternaku. 

Pasternak wygląda podobnie jak pietruszka, w zasadzie można je ze sobą nawet pomylić. Warto zdać się na swój zmysł węchu – pasternak pachnie inaczej niż pietruszka, zapach ten w wielu miejscach jest określany jako zapach przypominający marchewkę, inni porównują go raczej do mieszanki kminku, anyżu i kopru. Jeśli bardziej polegacie na zmyśle wzroku – poszukujcie lekko brązowej obwódki w miejscu, gdzie wyrastają liście. Jest i patent dla osób z wyostrzonym zmysłem dotyku – pasternak jest nieco bardziej gładki niż pietruszka. Możecie też polegać na zmyśle słuchu i po prostu zapytać sprzedawcę, ale podobno i oni potrafią wprowadzać w błąd. 

Co do smaku – zdania są podzielone. W niektórych źródłach przeczytamy, że przypomina ziemniaki i świetnie zastępuje je w potrawach, w innym miejscu jest porównywany raczej do marchewki. Ja skłaniam się ku temu drugiemu, gdyż pasternak jest w smaku lekko słodkawy.

Jeśli chodzi o właściwości pasternaku – nie jest to może “superfood” o działaniu antynowotworowym, antybakteryjnym itd. Ale to wciąż bardzo zdrowe, bogate w witaminy i mikroelementy warzywo. Znajdziemy w nim, m.in witaminy A, C i E, witaminy z grupy B (w tym witaminę B9 czyli kwas foliowy), składniki mineralne takie jak magnez, żelazo, wapń, potas czy fosfor, a także błonnik. Pasternak m.in. wspomaga trawienie, pozytywnie wpływa na pracę nerek (pomagając im się oczyszczać), ma działanie zasadotwórcze, jest pomocny w walce z przeziębieniem. Właściwie pod pewnymi względami to warzywo ma działanie podobne do pietruszki, ale jest od niej smaczniejsze. 

Świetnie komponuje się z przyprawami korzennymi i właśnie taki przepis przygotowała dla Was pani Aldona:

Placuszki z pasternaku
Ilość porcji 1
Napisz opinię
Drukuj
Przygotowanie
5 min
Gotowanie
10 min
Łączny czas
15 min
Przygotowanie
5 min
Gotowanie
10 min
Łączny czas
15 min
Składniki
  1. 1-2 korzenie pasternaku
  2. 2 łyżki mąki orkiszowej (może być też inna zdrowa mąka, np. owsiana lub migdałowa)
  3. 1 jajko
  4. 1 łyżka jogurtu naturalnego
  5. 1/2 łyżeczki cynamonu
  6. 1/3 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  7. 1/4 łyżeczki kardamonu
  8. szczypta sody oczyszczonej
  9. szczypta soli
  10. olej do smażenia
Przygotowanie
  1. Pasternak dokładnie szorujemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  2. Dodajemy jajko, jogurt i sypkie przyprawy oraz mąkę.
  3. Wyrabiamy ciasto i smażymy po kilka minut z każdej strony na dobrym tłuszczu (np. rzepakowy, kokosowy, masło klarowane).
Wskazówki
  1. W połączeniu pasternaku z przyprawami korzennymi nie przesadzamy z cynamonem. Zarówno pasternak jak i cynamon zawierają kumarynę, która w większych ilościach jest szkodliwa. Bezpieczniejszy (i zdrowszy) pod tym względem jest cynamon cejloński.
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia https://lifemanagerka.pl/

Polecam wypróbować 🙂 jeśli wrzucicie zdjęcie na Instagram, pamiętajcie proszę o hashtagu #zdrowomaniatv 🙂


Kategorie: Odżywianie

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.