Rozgrzewająca zupa z batatem i kalarepą

Daaaawno nie dodawałam tego typu wpisów… Ostatnio jednak sporo gotuję, więc może czas powrócić do publikowania przepisów. Rozgrzewająca zupa to coś idealnego na obecną porę roku, więc zacznijmy od niej :). Przepis na nią znalazłam w jakiejś gazetce, którą Wojtek przyniósł z targów fitness. Po przeczytaniu listy składników ze zdumieniem stwierdziłam, że wszystkie akurat mam w domu! Co więcej – niektóre ewidentnie zalegały mi w lodówce i błagały o jak najszybsze wykorzystanie. Ta zupa okazała się strzałem w dziesiątkę :). Może nie jest to jakiś szał ciał, foodgazm i te sprawy, ale to naprawdę smaczna, rozgrzewająca zupa z dobrych, zdrowych składników. 

rozgrzewaja%cc%a8ca_zupa

Rozgrzewająca zupa z batatem i kalarepą

Myślę, że jeśli pominiecie któryś ze składników, to świat się nie zawali 🙂

Rozgrzewająca zupa z batatem i kalarepą
Ilość porcji 4
Napisz opinię
Drukuj
Przygotowanie
10 min
Gotowanie
20 min
Łączny czas
30 min
Przygotowanie
10 min
Gotowanie
20 min
Łączny czas
30 min
Składniki
  1. batat
  2. kalarepa
  3. kawałek pokrojonej w kostkę dyni
  4. cebula
  5. 2 łodygi selera naciowego
  6. łyżeczka oliwy
  7. 1/2 szklanki wody
  8. 4 szklanki bulionu warzywnego
  9. ząbek czosnku
  10. łyżeczka papryki wędzonej
  11. 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  12. szczypta chili
  13. sól i pieprz
  14. garść ugotowanej ciecierzycy
  15. natka i opcjonalnie śmietana lub jogurt do podania (ja mojej nie zabielam)
Przygotowanie
  1. Cebulę kroimy w piórka, łodygę selera i kalarepę na małe kawałki. Podduszamy to przez ok. 5 minut na oliwie z dodatkiem ok. 1/2 szklanki wody.
  2. Dodajemy pokrojony czosnek i pokrojonego w kostkę batata i dynię.
  3. Doprawiamy kuminem i papryką wędzoną, dusimy kolejne 5 minut.
  4. Zalewamy to wszystko bulionem i gotujemy na niewielkim ogniu aż do miękkości warzyw (ok. 15-20 minut).
  5. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i chili.
  6. Podajemy z ugotowaną ciecierzycą i natką pietruszki.
Wskazówki
  1. W oryginalnym przepisie warzywa były duszone na maśle z dodatkiem wody (zamieniłam to na oliwę). Jako przyprawa był podany też 7cm kawałek skórki z cytryny. Dodałam go, ale nie zauważyłam żadnego wpływu na smak, więc moim zdaniem można to pominąć.
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia https://lifemanagerka.pl/

 Smacznego 🙂

P.s. Jeśli chodzi o bulion warzywny, to polecam ten 🙂

Kategorie: Odżywianie

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.