Dawno na moim blogu nie było przepisu na jakieś banalne danie obiadowe. Moja kuchnia ostatnio jest dość monotonna, bo rozsmakowałam się w indyjskich przyprawach i choć ich smak jest bardzo dominujący i większość potraw z ich udziałem smakuje podobnie, ja nie mam z tym najmniejszego problemu. Bo te przyprawy są bardzo zdrowe i wśród nich jest kurkuma ;). Poza tym świetnie komponują się z warzywami, więc idealnie pasują do dań wegetariańskich.
Curry z fasolką szparagową
Dzisiaj podrzucę Wam przepis na szybkie, wegetariańskie curry z fasolką szparagową. Teraz zimą używam mrożonej fasolki i to jest “must have” w moim zamrażalniku. Danie to jest bardzo proste i jego smak również jest dość banalny, więc ostrzegam smakoszy kuchni indyjskiej, że mogą nie poczuć się super usatysfakcjonowani. Moje podejście do gotowania jest bardzo praktyczne 🙂
- Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju.
- Po chwili dodajemy fasolkę i zalewamy ją passatą i mleczkiem kokosowym. Jeśli po 5 minutach fasolka ma za mało płynu i zaczyna się lekko przypalać, można dodać troszkę wody.
- Gotujemy to na średnim ogniu do miękkości fasolki, w międzyczasie doprawiając przyprawami.
Fasolkę można podawać z ryżem lub z chapati. Osobiście zdecydowanie preferuję chapati, za ryżem nie przepadam. Ale jeśli już jem z ryżem, to fasolki musi być na talerzu więcej.
Smacznego!