Pyszna i zdrowa tarta z budyniem jaglanym, na daktylowym spodzie

Ta tarta to najlepszy dowód na to, że ze zdrowych składników można przygotować pyszny deser, którym można zajadać się bez większych wyrzutów sumienia. Oczywiście nie mówię tu o kaloryczności, bo tej nigdy nie liczę, ale jeśli przygotowując deser patrzycie na jakość składników, a nie na kalorie, to ten z pewnością spełni Wasze oczekiwania.

Tarta z budyniem na daktylowym spodzie

Przygotowałam tę tartę na Dzień Mamy, zrobiłam to spontanicznie, więc postanowiłam wykorzystać składniki, które mam w domu. Nie spodziewałam się, że wyjdzie z tego coś tak pysznego :). 

Tartę przygotowałam w naczyniu o średnicy 24 cm. 

Tarta z budyniem jaglanym na daktylowym spodzie
Napisz opinię
Drukuj
Przygotowanie
20 min
Przygotowanie
20 min
Spód
  1. szklanka daktyli
  2. szklanka orzechów, np. laskowych, migdałów, ziemnych, a najlepiej miks różnych
  3. 2 łyżki kakao
  4. ok. 3-4 łyżki zmielonych płatków owsianych
  5. ok. 2 łyżki oleju kokosowego
Krem budyniowy
  1. 1/4 szklanki kaszy jaglanej
  2. dojrzały banan
  3. 1/4 szklanki mleka roślinnego
  4. opcjonalnie - syrop klonowy
  5. Owoce i gorzka czekolada do ozdoby
Przygotowanie
  1. Zaczynamy od namoczenia daktyli. Zalewamy je wrzątkiem i odstawiamy na ok. 15 minut.
  2. W tym czasie mielimy orzechy. Nie muszą być zmielone super dokładnie, mogą zawierać chrupiące elementy.
  3. Kaszę jaglaną dokładnie przepłukujemy zimną wodą i wrzątkiem i gotujemy ją pod przykryciem według zaleceń na opakowaniu. (Ja gotuję na maleńkim gazie, pod przykryciem, w stosunku 1:3 przez ok. 15 minut)
  4. Kiedy daktyle zmiękną - mielimy je na dość gładką konsystencję. Dodajemy do tego orzechy, kakao, olej kokosowy i zmielone płatki owsiane i mielimy ponownie. Masa powinna być bardzo gęsta, więc może się ciężko blendować. Możecie wymieszać to wszystko też widelcem. Jeśli masa będzie zbyt rzadka i lepka, możecie dodać do niej więcej zmielonych płatków.
  5. Tak przygotowaną masą wykładamy formę. Polecam zrobić to na papierze, będzie się lepiej wyjmowało. Dobrą opcją jest też podanie tego w postaci małych deserków do jedzenia łyżeczką.
  6. Kaszę jaglaną blendujemy z bananem i mlekiem roślinnym. Ja zrobiłam to w naczyniu po masie daktylowej, dzięki czemu budyń zebrał resztki i nabrał lekko daktylowego smaku. Po zblendowaniu budyniu na bardzo gładki krem sprawdzamy smak - jeśli jest mało słodki, można dosłodzić go syropem klonowym.
  7. Budyń wykładamy na masę daktylową i układamy na nim owoce. Całość posypujemy np. pokruszoną gorzką czekoladą. Całość wstawiamy do lodówki na min. godzinę.
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia https://lifemanagerka.pl/

Tak jak napisałam w przepisie – taka tarta z budyniem może być podana też w mniejszych kokilkach dla jednej osoby. Nie wymaga pieczenia, przygotowuje się ją bardzo szybko. Jedyne co jest niezbędne, to dobry blender, który poradzi sobie ze zmieleniem orzechów i daktyli. 

Spróbujcie koniecznie 🙂

 

 

Kategorie: Odżywianie

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.