LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
    • Odżywianie
    • Aktywność fizyczna
  • Zdrowy duch
    • Szczęście
    • Rozwój osobisty
    • Czas wolny
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
    • Podróże
    • Warszawa
  • Sklep
  • 0 produktów
  • O Blogu
  • Współpraca
  • Moje e-Booki
  • Newsletter
  • ZAKUPY
11K
0
13K
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
    • Odżywianie
    • Aktywność fizyczna
  • Zdrowy duch
    • Szczęście
    • Rozwój osobisty
    • Czas wolny
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
    • Podróże
    • Warszawa
  • Sklep
  • 0 produktów
  • Odżywianie
  • Video

Czekoladowy budyń gryczany, który doda Ci energii ;)

  • 8 lutego 2018
  • Agnieszka

Lubicie słodkie śniadania? Ja przyznaję, że zimą jakoś mniej, niż podczas cieplejszej połowy roku. Ale jeśli już sięgam po słodkie śniadanie, to lubię, kiedy jest ciepłe. I taki właśnie jest ten czekoladowy budyń gryczany. Jeśli robiliście już budyń jaglany, to ten raczej nie zaskoczy Was smakiem – jest dość podobny, nuta niepalonej (!) kaszy gryczanej jest w nim ledwo wyczuwalna. W moim odczuciu budyń gryczany jest nieco bardziej sycący od jaglanego. No a ten przepis dodatkowo jest nieprzyzwoicie czekoladowy 😉 Dlatego nie traktowałabym tego budyniu jako pomysłu tylko na śniadanie – doskonale sprawdzi się też jako deser. 

Czekoladowy budyń gryczany – przepis

Do wykonania tego budyniu potrzebna będzie przede wszystkim kasza gryczana niepalona. Prażona smakuje zupełnie inaczej, dużo intensywniej i nie wyobrażam sobie jej w tym daniu ;). Dodatek korzenia maca powinien sprawić, że ten budyń gryczany doda Wam energii 😀 

Czekoladowy budyń gryczany
2018-02-08 13:19:24
Ilość porcji 1
Napisz opinię
Zachowaj przepis
Drukuj
Przygotowanie
5 min
Gotowanie
15 min
Łączny czas
20 min
Przygotowanie
5 min
Gotowanie
15 min
Łączny czas
20 min
Składniki
  1. 1/3 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
  2. 1,5-2 szklanki mleka roślinnego
  3. 1 banan
  4. 2 łyżki kakao lub karobu (lub jedna mocno czubata)
  5. 1 łyżeczka korzenia maca (nie wpływa na smak, jeśli jej nie macie, to spokojnie można pominąć)
  6. Dodatki do wyboru: posiekane orzechy, nasiona chia, pokrojone daktyle, posiekana żurawina, rodzynki itp.
Przygotowanie
  1. Dobrze przepłukaną kaszę wrzucamy do rondelka z 1 szklanką mleka roślinnego i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10-15 minut (do miękkości, na początku do momentu zagotowania można to przykryć, a potem lepiej tę pokrywkę zdjąć, bo pieniące się mleko może wykipieć).
  2. Ugotowaną kaszę miksujemy z bananem, karobem lub kakao i macą. Na tym etapie dolewamy też resztę zimnego mleka.
  3. Miksujemy to wszystko na gładki krem.
  4. Wykładamy do miseczki i posypujemy dowolnymi dodatkami.
Wskazówki
  1. Ilość zimnego mleka, które dodajemy przed zmiksowaniem, jest uzależniona od tego, jak skuteczny mamy blender i jak gęsty budyń lubimy. Przy mocnym blenderze i zamiłowaniu do gęstego budyniu wystarczy pół szklanki. Zawsze w razie potrzeby można dolać więcej :).
  2. Jeśli chcecie użyć mleka krowiego, można ugotować kaszę w wodzie, a zimne mleko dodać przed zmiksowaniem.
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia https://lifemanagerka.pl/

To jak, kto się skusi na taki zdrowy, domowy budyń?


nokaut.pl
 porównywarka cen


Total
23
Shares
Share 22
Tweet 0
Pin it 1
Agnieszka

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.

Previous Article
  • Różne
  • Video

Ulubieńcy i odkrycia STYCZNIA

  • 7 lutego 2018
  • Agnieszka
Zobacz post
Next Article
  • Różne

Codziennie coś dla siebie #2

  • 9 lutego 2018
  • Agnieszka
Zobacz post
You May Also Like
Zobacz post
  • Odżywianie

OMEGA 3 – właściwości, źródła i ciekawostki o kwasach tłuszczowych

  • 8 grudnia 2021
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Seler naciowy – właściwości + przepis na lekką sałatkę

  • 28 czerwca 2021
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Video
  • Zdrowy dom

Filtrowanie wody w domu – test filtra 4Swiss

  • 30 marca 2021
  • Agnieszka
wegetariańskie kotlety z kaszy
Zobacz post
  • Odżywianie

Wegetariańskie kotlety z kaszy i twarogu

  • 3 sierpnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Slow Book Orzeźwiający – ponad 50 przepisów na lato!

  • 9 lipca 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Pyszna i prosta zupa z pora

  • 20 maja 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Wiosenna zupa pokrzywowa – 2 proste przepisy

  • 27 kwietnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie
  • Zdrowy dom

Wyciskarka 4Swiss BM202 x JJ – test + porównanie z wyciskarką Geneve BM101

  • 14 kwietnia 2020
  • Agnieszka
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
  • Zdrowy duch
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
  • Sklep
  • 0 produktów
Regulamin sklepu Polityka prywatności

Input your search keywords and press Enter.