Lubicie słodkie śniadania? Ja przyznaję, że zimą jakoś mniej, niż podczas cieplejszej połowy roku. Ale jeśli już sięgam po słodkie śniadanie, to lubię, kiedy jest ciepłe. I taki właśnie jest ten czekoladowy budyń gryczany. Jeśli robiliście już budyń jaglany, to ten raczej nie zaskoczy Was smakiem – jest dość podobny, nuta niepalonej (!) kaszy gryczanej jest w nim ledwo wyczuwalna. W moim odczuciu budyń gryczany jest nieco bardziej sycący od jaglanego. No a ten przepis dodatkowo jest nieprzyzwoicie czekoladowy Dlatego nie traktowałabym tego budyniu jako pomysłu tylko na śniadanie – doskonale sprawdzi się też jako deser.
Czekoladowy budyń gryczany – przepis
Do wykonania tego budyniu potrzebna będzie przede wszystkim kasza gryczana niepalona. Prażona smakuje zupełnie inaczej, dużo intensywniej i nie wyobrażam sobie jej w tym daniu ;). Dodatek korzenia maca powinien sprawić, że ten budyń gryczany doda Wam energii
To jak, kto się skusi na taki zdrowy, domowy budyń?