LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
    • Odżywianie
    • Aktywność fizyczna
  • Zdrowy duch
    • Szczęście
    • Rozwój osobisty
    • Czas wolny
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
    • Podróże
    • Warszawa
  • Sklep
  • 0 produktów
Kategorie
  • Freelance
  • Kobieta
  • Miejsca
  • Mieszkanie
  • Polecane
  • Różne
  • Uncategorized
  • Video
  • Warszawa
  • Zdrowe ciało
    • Aktywność fizyczna
    • Odżywianie
  • Zdrowy dom
  • Zdrowy duch
    • Czas wolny
    • Kultura
    • Podróże
    • Rozwój osobisty
    • Szczęście
  • Zdrowy pies
  • O Blogu
  • Współpraca
  • Moje e-Booki
  • Newsletter
  • ZAKUPY
11K
0
13K
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
    • Odżywianie
    • Aktywność fizyczna
  • Zdrowy duch
    • Szczęście
    • Rozwój osobisty
    • Czas wolny
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
    • Podróże
    • Warszawa
  • Sklep
  • 0 produktów
  • Odżywianie

Tofucznica z jarmużem

  • 21 listopada 2018
  • Agnieszka

Czy jest sens dodawać przepis na kolejną tofucznicę? Wszystkie tak naprawdę są dość podobne, są w nich podobne składniki… Ale wiem, że część z Was niechętnie samodzielnie eksperymentuje i raczej woli korzystać z gotowych przepisów. Więc to dla nich jest ta dzisiejsza tofucznica z jarmużem 🙂

tofucznica z jarmużem

Zdjęcie główne pstryknęłam w dniu, kiedy do tofucznicy zużyłam jakąś resztkę jarmużu. Tak normalnie tej zieleniny powinno być więcej. 

Tofucznica z jarmużem – składniki dla 2 osób

  • 1 duża cebula
  • opcjonalnie ok. 10 pieczarek (nic się nie stanie, jak nie będziecie ich mieć, ja często robię bez nich)
  • 1 szklanka passaty lub przecieru pomidorowego (mogą być też pomidory krojone lub 2 świeże w sezonie letnim)
  • 3/4 kostki tofu (najbardziej polecam wędzone)
  • kilka garści jarmużu
  • sól, pieprz, odrobina oleju, dowolne przyprawy, np. łyżka czosnku niedźwiedziego lub ulubionych ziół

Tofucznica z jarmużem – wykonanie

  1. Cebulę kroimy w piórka, pół-talarki lub sporą kostkę i szklimy na patelni lekko posmarowanej tłuszczem (można też wyłożyć cebulę na rozgrzaną patelnię i po chwili wlać do tego ok. 2 łyżki wody i poddusić to przez ok. 3 minuty).
  2. Dodajemy do tego pozostałe składniki – jarmuż, pieczarki i pokruszone między palcami tofu. 
  3. Zalewamy to passatą pomidorową, mieszamy i przykrywamy. 
  4. Dusimy to przez ok. 10 minut, w międzyczasie mieszając i doprawiając solą, pieprzem i ziołami/czosnkiem niedźwiedzim. 

Jeśli chcecie, aby tofucznica bardziej przypominała jajecznicę, użyjcie soli czarnej kala namak, która ma specyficzny, jajeczny zapach. Ja do tofucznicy lubię dodać też jakieś surowe warzywo (np. pomidorki koktajlowe) lub kiełki. 

tofucznica z jarmuzem

Przypominam jeszcze post o właściwościach jarmużu, aby narobić Wam jeszcze większej ochoty na włączenie go do swojej diety ;). Zachęcam, aby o tej porze roku sięgać po to warzywo często, bo skończył się sezon na wiele warzyw, a jarmuż zawiera mnóstwo cennych dla zdrowia witamin i składników odżywczych, w tym antyrakowy sulforafan. 

Jarmuż – właściwości i zastosowanie

Mam nadzieję, że taka prosta tofucznica z jarmużem Wam posmakuje i zagości na stałe w Waszym menu 🙂

 

 

Total
62
Shares
Share 62
Tweet 0
Pin it 0
Related Topics
  • tofucznica
Agnieszka

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.

Previous Article
  • Freelance

Co wybrać na freelancingu? Umowa o dzieło, umowa zlecenie czy własna działalność gospodarcza?

  • 19 listopada 2018
  • Agnieszka
Zobacz post
Next Article
  • Szczęście
  • Zdrowy duch

Jak zaakceptować siebie – moja droga do samoakceptacji i bycia sobą

  • 23 listopada 2018
  • Agnieszka
Zobacz post
You May Also Like
Zobacz post
  • Odżywianie

OMEGA 3 – właściwości, źródła i ciekawostki o kwasach tłuszczowych

  • 8 grudnia 2021
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Seler naciowy – właściwości + przepis na lekką sałatkę

  • 28 czerwca 2021
  • Agnieszka
wegetariańskie kotlety z kaszy
Zobacz post
  • Odżywianie

Wegetariańskie kotlety z kaszy i twarogu

  • 3 sierpnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Slow Book Orzeźwiający – ponad 50 przepisów na lato!

  • 9 lipca 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Pyszna i prosta zupa z pora

  • 20 maja 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Wiosenna zupa pokrzywowa – 2 proste przepisy

  • 27 kwietnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie
  • Zdrowy dom

Wyciskarka 4Swiss BM202 x JJ – test + porównanie z wyciskarką Geneve BM101

  • 14 kwietnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Moje ulubione, najzdrowsze przyprawy i ich właściwości

  • 8 marca 2020
  • Agnieszka
Zniżka 100 zł na wyciskarkę

Bądźmy w kontakcie!
Social Media
  • Blogovin
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • YouTube
Archiwum
Tagi
aktywność fizyczna aparat ortodontyczny bieganie blogowanie Boże Narodzenie domowe odpowiedniki domowe słodycze freelance jesień joga kanapki kasza kasza jaglana książki lato logistyka zdrowego odżywiania miejsca mieszkanie napoje obiady pcos pies podróże Polska praca przegląd tygodnia przepisy recenzje szczęście taniec tu i teraz ulubieńcy video Warszawa wiosna wyzwania włochy zdrowe odżywianie zdrowie ZdrowoMania zdrowy produkt zima zupy śniadania świadomy konsument
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
  • Zdrowy duch
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
  • Sklep
  • 0 produktów
Regulamin sklepu Polityka prywatności

Input your search keywords and press Enter.