Zapraszam Was dzisiaj na szybki przepis, który w szczególności może Wam się przydać zimą, kiedy częściej ma się ochotę zacząć dzień od ciepłego posiłku. Jaglanka z warzywami to danie, które przygotujecie w 15 minut. Jest bardzo smaczne i zdrowe, a dodatkowo kasza jaglana działa rozgrzewająco i osuszająco, więc dobrze zwiększyć jej ilość w diecie podczas przeziębienia.
Rozgrzewająca jaglanka z warzywami (1 porcja)
Składniki:
- 1/4 szklanki kaszy jaglanej
- 1 cebula
- 1 marchewka
- dwie łodygi selera naciowego
- 5 plasterków pomidora suszonego w oleju
- łyżeczka suszonych ziół, np prowansalskich
Wykonanie:
Zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej według przepisu na opakowaniu. Ja najpierw przelewam ją zimną wodą, potem wrzątkiem i wrzucam ją do wrzącej wody (3 razy więcej wody, niż kaszy). Gotuję ok. 10-15 minut, aż wchłonie wodę.
Cebulę kroję w kostkę, a selera i marchewkę w niezbyt grube (pół)plasterki. Suszone pomidory kroję na cienkie paski. Na patelnię lub do niewielkiego garnka wlewam trochę oleju z pomidora i po podgrzaniu go wrzucam do tego cebulę, a kiedy lekko się zeszkli, dodaję pozostałe warzywa. Całość można lekko podsmażyć lub udusić na średnim ogniu. Kiedy kasza jaglana się ugotuje, łączę ją z warzywami i przetartymi między palcami ziołami. Podgrzewam to razem przez około minutkę i gotowe :).
Więcej na temat kaszy jaglanej i jej właściwości przeczytacie w tym poście:
Uwaga – to jest śniadanie, które możecie przygotować częściowo dzień wcześniej – wystarczy pokroić sobie warzywa, ugotować kaszę jaglaną i schować to na noc do lodówki. Rano będziecie mieli znaczniej mniej pracy.
Jadacie takie śniadaniowe jaglanki w wersji wytrawnej?