LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
    • Odżywianie
    • Aktywność fizyczna
  • Zdrowy duch
    • Szczęście
    • Rozwój osobisty
    • Czas wolny
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
    • Podróże
    • Warszawa
  • Sklep
  • 0 produktów
  • O Blogu
  • Współpraca
  • Moje e-Booki
  • Newsletter
  • ZAKUPY
11K
0
13K
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
    • Odżywianie
    • Aktywność fizyczna
  • Zdrowy duch
    • Szczęście
    • Rozwój osobisty
    • Czas wolny
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
    • Podróże
    • Warszawa
  • Sklep
  • 0 produktów
  • Odżywianie

Pyszna i zdrowa tarta z budyniem jaglanym, na daktylowym spodzie

  • 30 maja 2017
  • Agnieszka

Ta tarta to najlepszy dowód na to, że ze zdrowych składników można przygotować pyszny deser, którym można zajadać się bez większych wyrzutów sumienia. Oczywiście nie mówię tu o kaloryczności, bo tej nigdy nie liczę, ale jeśli przygotowując deser patrzycie na jakość składników, a nie na kalorie, to ten z pewnością spełni Wasze oczekiwania.

Tarta z budyniem na daktylowym spodzie

Przygotowałam tę tartę na Dzień Mamy, zrobiłam to spontanicznie, więc postanowiłam wykorzystać składniki, które mam w domu. Nie spodziewałam się, że wyjdzie z tego coś tak pysznego :). 

Tartę przygotowałam w naczyniu o średnicy 24 cm. 

Tarta z budyniem jaglanym na daktylowym spodzie
2017-05-27 07:20:01
Napisz opinię
Zachowaj przepis
Drukuj
Przygotowanie
20 min
Przygotowanie
20 min
Spód
  1. szklanka daktyli
  2. szklanka orzechów, np. laskowych, migdałów, ziemnych, a najlepiej miks różnych
  3. 2 łyżki kakao
  4. ok. 3-4 łyżki zmielonych płatków owsianych
  5. ok. 2 łyżki oleju kokosowego
Krem budyniowy
  1. 1/4 szklanki kaszy jaglanej
  2. dojrzały banan
  3. 1/4 szklanki mleka roślinnego
  4. opcjonalnie - syrop klonowy
  5. Owoce i gorzka czekolada do ozdoby
Przygotowanie
  1. Zaczynamy od namoczenia daktyli. Zalewamy je wrzątkiem i odstawiamy na ok. 15 minut.
  2. W tym czasie mielimy orzechy. Nie muszą być zmielone super dokładnie, mogą zawierać chrupiące elementy.
  3. Kaszę jaglaną dokładnie przepłukujemy zimną wodą i wrzątkiem i gotujemy ją pod przykryciem według zaleceń na opakowaniu. (Ja gotuję na maleńkim gazie, pod przykryciem, w stosunku 1:3 przez ok. 15 minut)
  4. Kiedy daktyle zmiękną - mielimy je na dość gładką konsystencję. Dodajemy do tego orzechy, kakao, olej kokosowy i zmielone płatki owsiane i mielimy ponownie. Masa powinna być bardzo gęsta, więc może się ciężko blendować. Możecie wymieszać to wszystko też widelcem. Jeśli masa będzie zbyt rzadka i lepka, możecie dodać do niej więcej zmielonych płatków.
  5. Tak przygotowaną masą wykładamy formę. Polecam zrobić to na papierze, będzie się lepiej wyjmowało. Dobrą opcją jest też podanie tego w postaci małych deserków do jedzenia łyżeczką.
  6. Kaszę jaglaną blendujemy z bananem i mlekiem roślinnym. Ja zrobiłam to w naczyniu po masie daktylowej, dzięki czemu budyń zebrał resztki i nabrał lekko daktylowego smaku. Po zblendowaniu budyniu na bardzo gładki krem sprawdzamy smak - jeśli jest mało słodki, można dosłodzić go syropem klonowym.
  7. Budyń wykładamy na masę daktylową i układamy na nim owoce. Całość posypujemy np. pokruszoną gorzką czekoladą. Całość wstawiamy do lodówki na min. godzinę.
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia https://lifemanagerka.pl/

Tak jak napisałam w przepisie – taka tarta z budyniem może być podana też w mniejszych kokilkach dla jednej osoby. Nie wymaga pieczenia, przygotowuje się ją bardzo szybko. Jedyne co jest niezbędne, to dobry blender, który poradzi sobie ze zmieleniem orzechów i daktyli. 

Spróbujcie koniecznie 🙂

 

 

Total
5
Shares
Share 1
Tweet 0
Pin it 4
Related Topics
  • deser
  • domowe słodycze
Agnieszka

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.

Previous Article
  • Różne

Przegląd tygodnia #4/05

  • 28 maja 2017
  • Agnieszka
Zobacz post
Next Article
  • Różne

Czym karmić psy i koty – wywiad z dietetykiem psów i kotów

  • 1 czerwca 2017
  • Agnieszka
Zobacz post
You May Also Like
Zobacz post
  • Odżywianie

OMEGA 3 – właściwości, źródła i ciekawostki o kwasach tłuszczowych

  • 8 grudnia 2021
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Seler naciowy – właściwości + przepis na lekką sałatkę

  • 28 czerwca 2021
  • Agnieszka
wegetariańskie kotlety z kaszy
Zobacz post
  • Odżywianie

Wegetariańskie kotlety z kaszy i twarogu

  • 3 sierpnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Slow Book Orzeźwiający – ponad 50 przepisów na lato!

  • 9 lipca 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Pyszna i prosta zupa z pora

  • 20 maja 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Wiosenna zupa pokrzywowa – 2 proste przepisy

  • 27 kwietnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie
  • Zdrowy dom

Wyciskarka 4Swiss BM202 x JJ – test + porównanie z wyciskarką Geneve BM101

  • 14 kwietnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Moje ulubione, najzdrowsze przyprawy i ich właściwości

  • 8 marca 2020
  • Agnieszka
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
  • Zdrowy duch
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
  • Sklep
  • 0 produktów
Regulamin sklepu Polityka prywatności

Input your search keywords and press Enter.