A ściślej mówiąc – sposoby moich Czytelników :). To post nieco inny niż wszystkie, choć kiedyś robiłam już coś podobnego z pomysłami na pamiątki z podróży. Czasami zapytam Was o coś na Insta Stories (odruchowo, bo jeśli chcę, aby skorzystało z tego więcej osób, to staram się to robić w mojej grupie na Facebooku), a potem dostaję tyle odpowiedzi, że trochę mi żal, że to wszystko zostaje w tej mojej szufladce i nikt tego nie widzi. Dlatego czasami pewnie będę robić takie posty z pomysłami Czytelników i dzisiaj z ich pomocą podpowiem, z czym jeść fasolkę szparagową.
Z czym jeść fasolkę szparagową?
Zacznę od tego, że ja już od dawna gotuję fasolkę szparagową wyłącznie na parze. Wtedy wygląda i smakuje najlepiej, a dodatkowo nie oddaje swoich cennych wartości odżywczych do wody.
Wiele osób napisało, że najczęściej zjada fasolkę z zasmażką z masła i bułki tartej. Klasyk 🙂 ja też taką bardzo lubię, ale nie jest to najzdrowsza opcja, dlatego interesują mnie też inne sposoby na fasolkę szparagową. I oto, co polecili moi obserwatorzy na Instagramie:
- z oliwą i czosnkiem – to rozwiązanie poleciło kilka osób. Teraz przyszło mi na myśl, że może do tego też pasowałby koperek? Mówię “też”, bo to fajny sposób również na bób
- kilka razy powtórzył się też sezam, pasta tahini i oliwa sezamowa
- najprostsza opcja, jaka się pojawiła, to totalnie bez niczego, albo z solą i oliwą z oliwek 🙂
- pesto pomidorowe
- dwie osoby poleciły fasolkę z hummusem
- oliwa + płatki drożdżowe (to też była powtarzająca się opcja)
- suszona cebula
- lekko podsmażona cebula
- z sosem z oliwy, czosnku i suszonych ziół, posypana płatkami drożdżowymi i opcjonalnie natką pietruszki
- podsmażona na patelni z czosnkiem, cebulą, czarnymi oliwkami i opcjonalnie suszonymi pomidorami
- z sosem vinegrette
- w sałatce z posiekaną drobno cebulą i jabłkiem, z sosem z oliwy, octu, soli i pieprzu
- dwa razy pojawiła się też zasmażka z masła i zmielonych/pokruszonych orzechów – migdałów lub np. nerkowców
- z pikantnym sosem pomidorowym
- z sokiem z limonki i kolendrą
- z tahiną i kolendrą
- panierka z ciecierzycy, czyli z mąki z ciecierzycy. Jak rozumiem to zamiast bułki tartej
- z parmezanem
Polecono też dwa przepisy z Jadłonomii:
- fasolka szparagowa po grecku
- i jeszcze jakąś fasolkę z cynamonem, ale nie wiem, o jaką chodzi 😉
- ja dodałabym też fasolkę po wietnamsku