LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
    • Odżywianie
    • Aktywność fizyczna
  • Zdrowy duch
    • Szczęście
    • Rozwój osobisty
    • Czas wolny
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
    • Podróże
    • Warszawa
  • Sklep
  • 0 produktów
  • O Blogu
  • Współpraca
  • Moje e-Booki
  • Newsletter
  • ZAKUPY
11K
0
13K
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
    • Odżywianie
    • Aktywność fizyczna
  • Zdrowy duch
    • Szczęście
    • Rozwój osobisty
    • Czas wolny
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
    • Podróże
    • Warszawa
  • Sklep
  • 0 produktów
  • Odżywianie

3 pyszne zupy cz. III

  • 3 września 2014
  • Agnieszka

Jest jesień. No to czas na zupę. A nawet trzy.

zupy_3_

Krem czosnkowy

Chociaż uwielbiam czosnek, to do tej zupy byłam nastawiona bardzo sceptycznie. Jednocześnie jednak strasznie mnie ona intrygowała kiedy przewijała się w jakichś programach kulinarnych. Dlatego gdy w drugiej części książki Pyszne 25 zobaczyłam ten przepis, od razu oznaczyłam go sobie etykietą “do wypróbowania”.

Pierwsze testy smaku podczas gotowania nie napawały mnie optymizmem… A potem przepadłam, z każdą kolejną łyżką i miseczką zupa ta smakowała mi coraz bardziej. W związku z tym sprawa jest jasna – muszę się podzielić przepisem, mam nadzieję, że Anna Starmach wybaczy 😉

krem_czosnkowy

Składniki:

  • 10-12 ząbków polskiego (!) czosnku (zależy od ich wielkości i ostrości)
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka posiekanego rozmarynu
  • 3 średnie ziemniaki
  • ok. 750 ml bulionu warzywnego (w oryginale jest 1 litr, ja mam bulion porcjowany i mrożony po ok. 500-750 ml i tyle użyłam)
  • 250 ml śmietanki kremówki (można ją zastąpić np. jogurtem greckim lub śmietaną z niższą zawartością tłuszczu – ja tak robię)
  • sól, pieprz do smaku
  • ser żółty do posypania (np. parmezan)
  • grzanki
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:

Czosnek, cebulę i rozmaryn drobno kroimy i podsmażamy na oliwie z oliwek przez ok. 3 minuty. Po tym czasie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Po minucie zalewamy całość bulionem i gotujemy ok. 20 minut. Następnie wszystko blendujemy, dodajemy śmietankę, ponownie zagotowujemy i przyprawiamy. Podajemy z grzankami i serem żółtym (ten ostatni bardzo pasuje ale na diecie można oczywiście pominąć :)).

To naprawdę bardzo proste, a smak jest ciekawy. Polecam 🙂

Cytrynowa zupa z czerwonej soczewicy

Autorka tego przepisu, Agnieszka Maciąg, nazwała tę zupę magiczną. Ja ze względu na jej kwaśnawy smak i cytrynowe dodatki pozwalam sobie nazwać ją cytrynową. Tylko z tymi cytrynowymi dodatkami miałam drobny problem, bo nie miałam w domu ani listków cytrynowych, ani trawy cytrynowej. Nie chciałam z tego powodu rezygnować z robienia tej zupy, dlatego pominęłam te składniki, ale na wszelki wypadek podaję je Wam w przepisie.

Plusem tej zupy jest to, że do jej wykonania nie potrzebujemy bulionu.

zupa_soczewica

Składniki:

  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka nasion kolendry świeżo rozbitych w moździerzu (na pewno można użyć też mielonej ;))
  • 2 łyżki drobno posiekanej trawy cytrynowej
  • 200 g czerwonej, opłukanej soczewicy
  • 400 ml mleka kokosowego (taką pojemność ma puszka ale ja sama robiłam mleko kokosowe i Wam też to polecam)
  • 2 pomidory
  • 1 łyżeczka mielonej papryki ostrej
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny lub limonki (dałam trochę więcej ze względu na brak trawy cytrynowej – ale tak w ogóle to czy trawa cytrynowa jest kwaśna? serio pytam, nie wiem ;))
  • ok. 3,5 szklanki wrzącej wody
  • olej do podsmażenia cebuli
  • 2 listki cytrynowe i posiekana kolendra do podania
  • sól i pieprz

Wiem, że lista składników wydaje się długa, ale zauważcie, że połowa z nich to przyprawy. Przygotowanie tej zupy naprawdę nie zajmuje więcej niż pół godziny, nawet jeśli samodzielnie robi się mleko kokosowe.

  • Zaczynamy od posiekania czosnku i cebuli, a jeśli dodajecie też trawę cytrynową – ją również na tym etapie należy drobno posiekać.
  • Pomidory zalewamy wrzątkiem (nie tym wymienionym w składnikach, ten wykorzystamy później ;)), obieramy ze skórki i kroimy w kostkę
  • Na dnie garnka rozgrzewamy oliwę lub olej i wrzucamy do niego cebulę, czosnek, trawę cytrynową i rozbite ziarenka kolendry. Podsmażamy to na niewielkim ogniu aż do zeszklenia cebuli (kilka minut)
  • Dodajemy opłukaną soczewicę, mleko kokosowe, wrzącą wodę, pomidory, łyżeczkę mielonej papryki, listki cytrynowe i całość gotujemy ok. 25-30 minut, aż soczewica będzie całkowicie miękka.
  • Na końcu dodajemy sok z cytryny lub limonki i doprawiamy zupę solą i pieprzem. Gotową zupę można posypać świeżą, posiekaną kolendrą (ja akurat nie miałam)

Zupa krem z cukinii

Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw, a mimo to do wczoraj nie jadłam wykonanej z niej zupy! Spore zaniedbanie, wiem 😉 . Postanowiłam to nadrobić. Odpuściłam poszukiwanie specjalnego przepisu, postawiłam na improwizację. Przecież połączenie cebula + czosnek + cukinia nie może się nie udać! Do tego ziemniak dla zagęszczenia i oczywiście bulion, którego zapas zawsze mam w zamrażalniku… Kilka przypraw i gotowe. Oczywiście można z takim przepisem dowolnie kombinować i dodawać jakieś składniki lub np. grillować cukinię, ale ja stawiam na maksymalną prostotę.

zupa_cukinia

Składniki:

  • 2 średnie cebule
  • kilka ząbków czosnku
  • 2 średnie cukinie
  • 3 niewielkie ziemniaki
  • ok. 500-700 ml bulionu
  • przyprawy – rozbita w moździerzu kolendra, cząber, świeży, posiekany rozmaryn, sól, pieprz
  • olej do zeszklenia cebuli i czosnku

Wykonanie jest bardzo proste – kroimy cebulę i czosnek i wrzucamy na rozgrzany olej aby się zeszkliły (nie musi to być pokrojone w drobną kosteczkę, bo i tak całość będzie na końcu blendowana). Obieramy i kroimy w sporą kostkę ziemniaki, dorzucamy je do cebuli. Obieramy i kroimy w kostkę cukinię i to też dorzucamy do garnka. Doprawiamy rozmarynem, kolendrą i cząbrem. Całość zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 20 minut (aż ziemniaki będą miękkie). Następnie blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem, podajemy np. z grzankami i odrobiną parmezanu.

No i kto pamięta i mi teraz wypomni, że przecież ja nie lubię zup w postaci kremu? Nie raz o tym pisałam a tu proszę, odmieniło mi się 🙂

Wypróbujecie którąś?

P.s. To trzecia część wpisu z zupami, w dwóch pozostałych znajdziecie przepisy na:

Zupę meksykańską, zupę krem z dyni i zupę z czerwonej soczewicy i selera naciowego

Zupę krem z pomidorów, zupę cebulową, zupę krem z marchwi

Jak patrzę na moje zdjęcia z tamtych dwóch wpisów to łapię się za głowę 😀

Total
3
Shares
Share 0
Tweet 0
Pin it 3
Related Topics
  • jesień
  • przepisy
  • zdrowe odżywianie
  • zupy
Agnieszka

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.

Previous Article
  • Różne

Wyzwania wrześniowe – praca, mieszkanie, sport

  • 2 września 2014
  • Agnieszka
Zobacz post
Next Article
  • Różne

Przegląd tygodnia #1/09

  • 7 września 2014
  • Agnieszka
Zobacz post
You May Also Like
Zobacz post
  • Odżywianie

OMEGA 3 – właściwości, źródła i ciekawostki o kwasach tłuszczowych

  • 8 grudnia 2021
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Seler naciowy – właściwości + przepis na lekką sałatkę

  • 28 czerwca 2021
  • Agnieszka
wegetariańskie kotlety z kaszy
Zobacz post
  • Odżywianie

Wegetariańskie kotlety z kaszy i twarogu

  • 3 sierpnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Slow Book Orzeźwiający – ponad 50 przepisów na lato!

  • 9 lipca 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Pyszna i prosta zupa z pora

  • 20 maja 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Wiosenna zupa pokrzywowa – 2 proste przepisy

  • 27 kwietnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie
  • Zdrowy dom

Wyciskarka 4Swiss BM202 x JJ – test + porównanie z wyciskarką Geneve BM101

  • 14 kwietnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Moje ulubione, najzdrowsze przyprawy i ich właściwości

  • 8 marca 2020
  • Agnieszka
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
  • Zdrowy duch
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
  • Sklep
  • 0 produktów
Regulamin sklepu Polityka prywatności

Input your search keywords and press Enter.