3 pomysły na kanapki

Mam dużą słabość do kanapek i nie wyobrażam sobie życia bez pieczywa. Nie jadam kanapek z wędliną, natomiast uwielbiam te z serami, warzywami, jajkiem lub pastami kanapkowymi. Dziś chciałabym pokazać 3 pomysły na kanapki – pyszne, przyjemne dla oka i pełne zdrowych składników.

1

kanapki1

Rukola + ser kozi + figa + miód

Alternatywnie, jeśli nie lubicie sera koziego, świetnie sprawdza się też ricotta

Uwielbiam to połączenie, ale sama nigdy bym na nie nie wpadła. Rok temu bardzo często widziałam je na blogach i postanowiłam, że koniecznie muszę spróbować. To była miłość od pierwszego ugryzienia! Jeśli jeszcze nie próbowaliście takich kanapek – musicie to nadrobić. I jest kolejny powód do kochania września – sezon na figi 🙂

2

kanapki3

Pesto + mozzarella + rukola + pomidorki koktajlowe + oliwki + kiełki (np. rzodkiewki)

Wiem, na wypasie. Sama nie lubię kiedy coś ma tak dużo składników, lubię kiedy są maksymalnie 4, ale tutaj wszystkie smaki idealnie ze sobą współgrają. Można też spokojnie pominąć oliwki lub kiełki, a i tak będzie pysznie 🙂

3

kanapki2

Awokado + rukola + jajko sadzone + suszone/świeże pomidory + sól + pieprz

Lubię kanapki z jajkiem sadzonym. Lubię też rukolę, awokado i suszone pomidory. Wszystko razem świetnie się komponuje :).

Oczywiście w każdym przypadku rukolę można zastąpić np. roszponką lub szpinakiem. Ja jestem wielką fanką rukoli i jej charakterystycznego smaku, więc chętnie dodaję ją do wszystkiego. Inne sałaty są dla mnie zbyt mdłe.

No to smacznego 🙂

Kategorie: Odżywianie

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.

  • Wyglądają obłednie, ciekawa jestem smaku figi z pieczywem to dla mnie zupełne zaskoczenie!

  • Niestety, mimo prób od wielu lat, też nie udało mi się zrezygnować z pieczywa 😉 W końcu doszłam do wniosku, że po prostu trzeba je inaczej podawać i wtedy będzie do przyjęcia 😀
    Świetnie, apetycznie wyglądające propozycje. Na pewno wypróbuję! 🙂

  • No i masz, mamy następne pomysły do kopiowania…;) Pyyysznie wyglądają – dziś koniecznie kupuję figi 😉

  • Często robię z tymi składnikami sałatki, a nigdy nie wpadłam na to, żeby położyć je na kanapkę. Głupia ja! 🙂

  • Ada

    Zjadłabym każdą x 2 😀

  • Wstyd się przyznać, ale ja właściwie dopiero niedawno odkryłam, że rukola nadaje się praktycznie do wszystkiego, nie tylko do pizzy i sałatek… podobają mi się Twoje propozycje 🙂

  • Pierwsze wyglądają pysznie.
    Moim zdecydowanym faworytem jeśli chodzi o kanapki jest taki zestaw: chleb podsmażony na patelni, pesto z pomidorów i kasza jaglana, dziwne połączenie, ale pyszne.

  • Niestety jakoś nie mogę przekonać się do rukoli… Także te przepisy jednak nie dla mnie 🙁

    • Możesz użyć dowolnej innej sałaty, pozostałe składniki i tak zrobią robotę 🙂

  • pyszności (śliczności) 😀 szkoda ich jeść 🙂

  • Sama na dobrą sprawę mogłabym żyć bez chleba ale z drugiej strony lubię sporadycznie nachodzi mnie ochota na jakąś pyszną kanapkę.

  • Piękne zdjęcia! Ja uwielbiam kanapki z białym serem (krowim albo kozim) i powidłami śliwkowymi.

  • Urzekła mnie ta figa! Niech no ja tylko jakąś znajdę!

  • Łaaaaa, pychotka! Musze koniecznie wypróbować!

  • Też uwielbiam kanapki z jajkiem sadzonym :). Figi widziałam dzisiaj nawet w Tesco – byłam zdziwiona, że tam się pojawiły, ale teraz już mam rozwiązanie tej zagadki :).

  • Zrobiłam dziś nr 1! Zdecydowanie nie żałuję! 😀 Wszystkie składniki prócz fig mam zwykle w domu, szczęśliwie przeczytałam wpis zaraz przed wyjściem do sklepu, w którym oczywiście figi były, choć nie widziałam ich tam kilka dni temu (a może tylko nie zwróciłam uwagi). Wcześniej jakoś nie wiązałam fig z wrześniem 🙂 dziękuję za pomysł!

    • Nie ma za co 🙂 fajnie, że smakowały.

  • Takie kanapki to coś co lubię, czyli prosto, zdrowo i przede wszystkim kolorowo 🙂

  • Cudownie, że czytam tego posta rano, jeszcze przed śniadaniem! Akurat mam awokado więc już wiem co dzisiaj będzie na śniadanie, w sumie ja zawsze z niego robiłam pastę 😀 Wszystkie wersje są niesamowicie apetycznie ale najbardziej intryguje mnie ta z figami: trzeba będzie wypróbować. PS. Piękne zdjęcia!!! To Twoje?

    • Dziękuję. Tak, moje, jak wszystkie inne na blogu 😉

  • Pierwsza mnie zachwyciła, bo to jest mój typ smaku! Jutro kupuję i robię.

  • Aaaa i jeszcze miałam mówić, że Twoje zdjęcia są coraz lepsze!

    • Taki komplement spod klawiatury fotografa to miód na me serce 😉 dzięki!

  • Rewelacyjne przepisy na kanapki, rewelacyjne zdjęcia! Mam nadzieję, że kiedyś będę robić takie profesjonalne fotki jak Ty 🙂

  • Ola

    Ale genialne te kanapki . Ubóstwiam kanapki z rukolą !

  • Jaki kupujesz ser kozi? Szukam właśnie takiego, który byłby opcjonalnie dobry w smaku i składzie 🙂
    A zdjęcia są obłędne, połączenia smaków również, koniecznie muszę spróbować!

    • Szczerze mówiąc kupuję ten ser tak rzadko, że nie mam ulubionego. Patrzę tylko na skład żeby nie miał zbędnych dodatków. Teraz mam ser kozi z Biedronki, skład jest ok. W smaku też w porządku, ale nie jestem jakimś wielkim smakoszem serów, więc nie wiem czy obiektywnie można uznać go za dobry :).

  • Wszystkie wyglądają meeega pysznie! Koniecznie muszę w końcu spróbować tego pierwszego zestawu z figą.

  • To koniecznie muszę pokazać mężowi. Tata Cukiereczka też bardzo lubi robić „kombinowane kanapki” 🙂

  • No to przepadłam!
    Ser kozi, figi i miód – muszę tego spróbować!
    Pyszne propozycje, aż ślinka cieknie 🙂
    Z przyjemnością czytam Twojego bloga!

  • kanapki z pasztetem to moj numer 1 😀