Domowa granola z patelni (przepis+film)

Zawsze mnie zaskakiwało, jak wiele osób wchodzi na mojego bloga wpisując w google hasło „lifemanagerka granola”. Na moim blogu nigdy nie było granoli, bo to jedna z tych rzeczy, które są banalne w wykonaniu, a które ja notorycznie psułam. Robiłam granolę według kilku przepisów i żaden z nich nie był dostosowany do mojego piekarnika 😉

domowa_granola_z_patelni

A domowa granola to dobra rzecz – można ją zjeść z mlekiem lub jogurtem, lub wykorzystać jako dodatek do sałatki owocowej lub zdrowych deserów, np. nafaszerować nią jabłka. Warto postawić na dobre jakościowo bakalie… I jak przekonuję w filmie – nie trzeba udawać się po nie do sklepu z ekologiczną żywnością.

Granola jest tak prosta do wykonania, że poniższy film trudno nazwać instruktażowym i proszę nie traktujcie go w ten sposób. To raczej pogaduchy o granoli i jej składnikach 😉 przy okazji pogadałam sobie o innych rzeczach, ale wtedy chwilowo straciłam głos (mam w tym tygodniu problem z gardłem), a film wyszedł kilkunastominutowy, więc jednak wyrzuciłam z niego offtopy :).

Ale oczywiście wiem, że nie każdy lubi oglądać video (szczególnie takie – o zgrozo – prawie 10 minutowe!), więc oto przepis w formie pisemnej:

Domowa granola
Napisz opinię
Drukuj
Przygotowanie
5 min
Gotowanie
10 min
Łączny czas
15 min
Przygotowanie
5 min
Gotowanie
10 min
Łączny czas
15 min
Składniki
  1. 2 szklanki płatków owsianych (zwykłych lub górskich)
  2. kilka łyżek miodu
  3. łyżeczka oleju kokosowego
  4. cynamon
  5. ok. 1/2 szklanki posiekanych dowolnych bakalii i dodatków (przykładowe: wiórki kokosowe, żurawina, rodzynki, daktyle, migdały, orzechy, pestki słonecznika)
Przygotowanie
  1. Płatki owsiane mieszamy z posiekanymi bakaliami i miodem.
  2. Na nasmarowaną odrobiną oleju kokosowego patelnię wrzucamy mieszankę płatków i bakalii i podsmażamy to ok. 5-10 minut cały czas mieszając.
Wskazówki
  1. W mojej granoli jest mało miodu, bo jem ją zawsze z dodatkiem owoców, które słodzą całą "potrawę". Jak dodacie więcej miodu granola bardziej się poskleja i będzie słodsza (wiem, odkrywcze ;)). Trzeba metodą prób i błędów wypracować sobie idealną ilość miodu 🙂 oprócz/zamiast miodu można spróbować też dodać sok z agawy czy syrop klonowy.
LifeManagerka.pl http://lifemanagerka.pl/

Nic prostszego, prawda? Dzięki podsmażaniu granola na pewno nie przypali się tak, jak zdarza jej się to w piekarniku. Możemy też kontrolować jej stopień zarumienienia – moja jest dość blada, bo bardzo się bałam aby jej nie przypalić. 

Jeszcze co do filmu to wybaczcie jego jakość, ale nie jest to ostateczna formuła jakiej będę się trzymać. Będę testować też inne formy prezentacji – z głosem z offu, z przebitkami itp. Nie każę Wam za każdym razem patrzeć przez 10 minut na siebie zamiast na jedzenie. Docelowo chcę zainwestować w lepszy program do montażu, a w kolejnym kwartale też w jakiś sprzęt do nagrywania. O ile oczywiście mi się to spodoba i będę miała na to czas bo… Przygotowanie tego filmu zajęło mi kilka godzin, więc to naprawdę nie takie hop siup. W ogóle to słabe jest robienie filmu o czymś, co jest tak banalne w wykonaniu, ale na czymś musiałam przeprowadzić testy. Jakby coś to możecie przewinąć do samego do końca – dorzuciłam gratis Lunaska ;). 

Kategorie: Odżywianie

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.

  • Blant grzecznie spał pod biurkiem, ale jak Luna się odezwała prawie mi nogę staranował i uznał, że musi jej odpowiedzieć, narobił mi tu niezłego hałasu 🙂 Ciężko mi zabrać się za domową granolę, chyba przeczuwałam możliwość zjarania jej… ale wykorzystam Twój przepis, wygląda na prosty czyli taki jakie lubię najbardziej 🙂
    btw. kamera Cię lubi i nie masz co się spinać, serio 🙂

    • Dziękuję 🙂 pozdrowienia dla Blancika i Stefana 🙂

      • Zrobiłam granolę z Twojego przepisu! Jest pyszna, teraz obawiam się, że nie zdąży wystygnąć… Nie potrafię się powstrzymać od jej podjadania 😉

        • Super 🙂 ja też będę ją dzisiaj robić bo niestety szybko się kończy.

    • „Kamera Cię lubi” – potwierdzam!

  • Nie wierzę, że to takie proste 😀 Chyba miałam jakieś mylne przypuszczenia, że ‚produkcja’ domowej granoli jest skomplikowana. Muszę wypróbować chociaż muszę się bardzo pilnować bo bez problemu zjadłabym ją też ‚na sucho’ 😀

  • Beata G

    A co myślisz o tych bakaliach w tesco, mam na myśli te bakalie na wagę ?

    • Nigdy ich nie kupowałam… A są tam jakieś karteczki ze składem, bo nie kojarzę…? Jeśli nie ma składu to nie kupowałabym tego. Generalnie to najbardziej ryzykowne są te bakalie, które producenci chcą konserwować, czyli np. rodzynki, suszone morele, wiórki kokosowe… W nich jest duże prawdopodobieństwo, że będą siarkowane. W przypadku np. moreli to od razu widać – siarkowana ma piękny, soczysty kolor.
      „Bezpieczne”, czyli prawdopodobnie czyste są różnego rodzaju orzechy, bo one nie wymagają chemicznej konserwacji (a przynajmniej ja nie spotkałam takich z dodatkiem konserwantów).

      • Beata G

        Hmm, mój mąż tylko takie kupuje i dodaje do owsianki. Fakt morele są bardzo ładne kolorystycznie… Muszę zobaczyć czy jest tam jakiś skład.
        A granoli spróbuję, przepis jest banalny 🙂

        Filmik bardzo fajny, dobrze się ogląda 🙂

        • Dziękuję 🙂

          Wiesz, tak jak mówię w filmie – nikt się nie zatruje tą odrobiną siarki, ale po co zmniejszać zdrowotne właściwości jakiegoś posiłku, jeśli można znaleźć bakalie niesiarkowane :). Morele bez dwutlenku siarki są brzydkie, nie pomarańczowe tylko brązowe – http://bit.ly/1aPGqAh

  • Muszę się przyznać, że ja jeszcze nigdy nie robiłam granoli w domu. Nie podobało mi się to pieczenie właśnie, bałam się że spalę kolejną rzecz(po biszkoptach i mojej babce drożdżowej), a jakoś nie pomyślałam, że mogę ją usmażyć.. 🙂

    • Dla mnie to też było odkrycie 😀 to jest właśnie dowód na to, że warto na blogach wspominać nawet o takich niby najprostszych rzeczach 🙂

  • Haha! Mówisz do Luny dokładnie takim samym tonem, jakim ja mówię do swoich kotów! <3 I też mi nie przeszkadza sierść 😉

    Cieszę się, że zamieściłaś ten przepis, bo ostatni tydzień spędziłam na poszukiwaniu szybkiego i łatwego sposobu na przygotowanie granoli. Wstrzeliłaś się znakomicie.

    Co do samego filmu, bardzo mi się podoba taka swojska konwencja. Dzięki temu jest wiarygodnie, a na szczęście nie pleciesz bez sensu przez te 10 minut 🙂

  • Dzięki! Moja ostatnia spaliła mi się w piekarniku bo oglądałam the Good Wife!

  • Niby proste ale człowiek zapomina, że takie pyszności można tak szybko zrobić 😉
    Jutro smażę:)

  • Paulina Kinal

    na pewno zrobię, uwielbiam takie rzeczy:))

  • May

    Mniam, muszę się skusić! Do tej pory nawet nie próbowałam robić granoli, bo wszędzie były przepisy z piekarnikami, a ja nie mam piekarnika w akademiku 🙁 Skoro jednak na patelni też się da, to po weekendzie poszukam składników i wezmę się do roboty!

  • ja raz sprobowałam przygotować w piekarniku i trochę się spiekła ale widać nie ja jedna z tym miałam problem 😀 aż wstyd przyznać ale od tamtego czasu poszłam na łatwizne i kupowałam gotowa granolę Sante… Twój wpis zdecydowanie zachęcił mnie żeby sprobować jeszcze raz a i sposób z patelni wydaje się prostszy 🙂

  • Często widząc gotowy produkt wydaje się nam, że jego przygotowanie jest bardzo trudne, ale wcale tak nie musi być 🙂 Uwielbiam domową granolę i każda sklepowa nie ma z nią szans.

  • Granola z patelni? Wygląda na super prosty i szybki sposób na śniadanie! A takich własnie ostatnio szukam. Sama lubię moją wersję z piekarnika, inspirowaną przepisem Sophie Dahl. Jeśli masz ochotę, zerknij tu, może Ci wyjdzie http://ograniczamsie.blogspot.com/2015/09/gotuj-to-co-masz-czyli-proste-sposoby.html

  • Magda

    A co z miodem bo nie ma o nim mowy w przepisie?;-) jest tylko w składzie ale mam dodać go na początku do oleju kokosowego na patelnię?

    • Już poprawiam 🙂 miód mieszamy razem z bakaliami i płatkami 🙂