Kaszotto z kurkami i cukinią

Dziś w ramach przepisowego piątku mam dla Was przepis na kolejne kaszotto. Tym razem z kurkami, pomidorami i cukinią. 
Bardzo lubię wszelkiego rodzaju risotto czy kaszotto, bo to fajna odmiana dla makaronu, a w dodatku jest to coś prostego do wykonania i niezbyt czasochłonnego. Oczywiście pod warunkiem, że mamy gotowy bulion, ale jak już nie raz wspominałam – ja zawsze gotuję sporą ilość bulionu warzywnego i zamrażam go w małych torebkach, w porcjach po ok. 500 ml.

kaszotto_z_kurkami_1

Kiedy mamy w domu bulion i kaszę lub ryż arborio, wystarczy że znajdziemy w lodówce lub w zamrażalniku jakieś warzywa i obiad mamy z głowy. Tym razem oprócz warzyw dodałam też kurki, bo trochę żal nie skorzystać z sezonu na nie. Chodzi tu głównie o smak, bo kurki nie zaliczają się do bardzo bogatych w substancje odżywcze produktów spożywczych…  I jeśli mam być szczera to ja ogólnie nie przepadam za jedzeniem grzybów. Pieczarki spoko, ale inne… Jem mniej więcej raz-dwa razy w roku, bo wypada skosztować tych darów polskiego lasu i nawet mi one smakują, ale nie czuję się po nich najlepiej, chyba są zbyt ciężkostrawne. 

Przepis jednak podrzucam, bo to oczywiście indywidualna kwestia i wiem, że kurki mają wielu fanów. 

Kaszotto z kurkami i cukinią
Ilość porcji 2
Napisz opinię
Drukuj
Przygotowanie
15 min
Gotowanie
25 min
Łączny czas
40 min
Przygotowanie
15 min
Gotowanie
25 min
Łączny czas
40 min
Składniki
  1. ok. 500 ml bulionu
  2. niepełna szklanka kaszy pęczak
  3. 1 cebula
  4. 200 g kurek
  5. 1 mała / 0,5 średniej cukinii
  6. 2 pomidory
  7. dowolne przyprawy, u mnie mieszanka suszonych ziół, chili, pieprz
  8. kilka łyżek oleju/oliwy do smażenia
Do podania
  1. rukola
  2. parmezan, a w wersji zdrowszej zmielone siemię lniane lub pokruszone jakieś orzechy lub pestki słonecznika
Przygotowanie
  1. Zaczynamy od oczyszczania grzybów. Dobrym sposobem jest posypanie ich solą i zalanie wrzątkiem, co ułatwia oddzielenie kurek od siedzącego w nich piasku (piach opada na dno). Więcej na temat tej metody opowie Google na hasło „Jak oczyścić kurki” ;). Oczyszczone kurki można pokroić na mniejsze kawałki jeśli są zbyt duże (ja się w to nie bawiłam).
  2. Kroimy cebulę w kostkę, pomidora też w kostkę ale większą, a cukinię w półplasterki.
  3. W jednym garnku na odrobinie oliwy (ja użyłam domowej z dodatkiem chili) podduszamy cukinię, pomidory i kurki (trwa to ok. 20 minut)
  4. W drugim garnku zagotowujemy bulion, aby podczas dolewania do kaszy nie obniżał jej temperatury.
  5. Na patelni na odrobinie oleju podsmażamy lekko cebulę.
  6. Na patelnię wrzucamy przelaną pod bieżącą wodą kaszę i podsmażamy to razem z cebulą przez chwilkę albo od razu zaczynamy proces podlewania bulionem - po chochelce, aż kasza wchłonie każdą porcję i tak aż do miękkości kaszy i zużycia bulionu.
  7. Pod koniec dodajemy do tego uduszoną cukinię z kurkami, mieszamy wszystko, doprawiamy ulubionymi ziołami, pieprzem, solą, chili itd. Podgrzewamy to wszystko razem jeszcze przez kilka minut.
  8. Gotowe danie można posypać np. rukolą i parmezanem. Ja zamiast parmezanu użyłam mieszanki zmielonego siemienia lnianego i płatków drożdżowych.
LifeManagerka.pl http://lifemanagerka.pl/

No to smacznego 🙂

 

Kategorie: Odżywianie

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.

  • U mnie dziś w manu kasza jaglana! 🙂

  • Karolina Jachimowicz

    Koniecznie muszę spróbować kaszotto, mam je już w sobotnich planach 🙂 Jakie mięso proponowałabyś dodać? Mój M. lubi warzywa, ale co to za danie bez źródła białka zwierzęcego?

    • Może pierś z indyka? Chude mięso, zdrowsze od kurczaka bo mniej nafaszerowane chemią :). Gdyby to danie było bez kurek to pasowałby też tuńczyk, ale szczerze mówiąc nie mam pojęcia czy do grzybów będzie pasowała ryba…

      • Karolina Jachimowicz

        Spróbuję z indykiem 🙂 Dzięki za pomysł!

  • Wszystkie składniki mam, tylko bulionu już nic nie zostało…W najbliższym czasie spróbuję, bo uwielbiam tego typu potrawy 🙂

  • Angelika Wijata

    Niedawno właśnie szukałam przepisu z kaszą pęczak (bo mąż uwielbia) i ten nadaje się idealnie:) Dzięki:)

  • Bardzo lubię Twoje cotygodniowe przepisy, a już zwłaszcza te, kiedy wykorzystujesz kaszę. Podoba mi się, że ją odczarowujesz i pokazujesz, że można zrobić z niej cuda – mam wrażenie, że na niektórych stołach kasza pojawia się wyłącznie do gulaszu albo sosu grzybowego podczas Wigilii. Kurek jeszcze nie miałam okazji jeść w tym roku, ale koniecznie muszę to nadrobić. Jest coś w smakowym i zapachowym połączeniu kaszy oraz grzybów, czemu nie sposób się oprzeć :).

    • Co ciekawe – kiedyś nie znosiłam kaszy, to było dla mnie coś wstrętnego co trzeba od czasu do czasu zjeść, jakby za karę ;). Teraz to jeden z głównych składników mojej diety.

  • Ładnie wygląda ale nie znoszę grzybów 🙂

  • W.

    Zmodyfikowałam trochę – zamiast kurek dałam tuńczyka – idealne na obiad na dziś i na jutro do pracy! Dzięki! 🙂

    • Super, dobry pomysł z tuńczykiem 🙂

  • mmmmm ale pyszności! <3

  • Marta | NEW YOLK KITCHEN

    Muszę znaleźć gdzieś kurki w okazyjnej cenie.

    Zapraszam do mnie na pyszne i zdrowe babeczki

    http://newyolkkitchen.blogspot.com/

  • Marcin Sosnowski

    Czy nadaje się do odgrzania na drugi dzień?

    • Wszędzie zalecają aby takie dania jak kaszotto czy risotto zjadać od razu i ja tak robię, ale mój facet kiedyś odgrzewał sobie jakieś risotto następnego dnia i było dobre. Co do tego to nie jestem pewna jak te kurki będą się „zachowywać” na drugi dzień.

      • Marcin Sosnowski

        Dzięki 🙂 Risotto to wiem, a z kaszą wolałem się upewnić.

    • Ja robię jeden duży gar i potem odgrzewam przez 3-4 dni. Jest ok 🙂