Daktylowe ciasteczka owsiane

Wybaczcie chwilowy zastój na blogu, ale jestem w ferworze walki z pochorobowymi zaległościami, terminami i różnego rodzaju przeciwnościami. Dzisiaj mam dla Was przepis na ciasteczka owsiane, które pojawiły się w ostatniej ZdrowoManii. Wiem, że nie wszyscy oglądają ZM-kę, a poza tym niektórzy wolą przepisy w formie pisanej. Ciacha są naprawdę pyszne i można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet przez kilka tygodni. Jednak idę o zakład, że u nikogo tak długo nie wytrzymają. 

Tutaj macie film:

A tutaj przepis:

Daktylowe ciasteczka owsiane
Napisz opinię
Drukuj
Przygotowanie
15 min
Gotowanie
10 min
Łączny czas
25 min
Przygotowanie
15 min
Gotowanie
10 min
Łączny czas
25 min
Składniki
  1. 6 łyżek otrąb owsianych
  2. 3 łyżki mąki owsianej
  3. 4 łyżki płatków owsianych
  4. 1 łyżka mąki z amarantusa
  5. 3 łyżki mielonych orzechów laskowych
  6. 1 łyżka skórki pomarańczowej
  7. 2 łyżki masła
  8. 3 łyżki oleju
  9. 2 łyżki soku z cytryny
  10. 15 daktyli (jeśli macie suszone bez pestek, dobrze je wcześniej namoczyć)
  11. 2 łyżki żurawiny
  12. 2 łyżki wody
Przygotowanie
  1. W jednym naczynku mieszamy sypkie składniki: mąki, płatki, otręby, skórkę pomarańczową i mielone orzechy.
  2. W drugim miksujemy blenderem daktyle (jeśli były to suszone daktyle bez pestek to dobrze je wcześniej namoczyć), żurawinę (warto przed tym przelać ją wrzątkiem aby lepiej się miksowała) i wodę.
  3. Dodajemy zmiksowaną masę do sypkich składników i dodajemy jeszcze sok z cytryny, masło i olej.
  4. Dłońmi wyrabiamy z tego jednolitą masę, lepimy małe kuleczki, spłaszczamy je na kształt ciasteczek i wykładamy na wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
  5. Pieczemy w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem, przez ok. 10 minut.
Wskazówki
  1. Mąkę z amarantusa można pominąć lub zastąpić ją inną mąką, np. kokosową, albo po prostu dodać więcej otrębów, płatków owsianych lub mąki owsianej.
LifeManagerka.pl http://lifemanagerka.pl/

Dajcie znać jak je wypróbujecie 🙂

Kategorie: Odżywianie

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.

  • Ooo mam mąkę z amarantusa! Przypadek? 😉 wyglądają pycha!

  • Skoro mówisz, że są pyszne, to muszę je zrobić 🙂

  • mam wszystko, oprócz orzechów, rozważam ich upieczenie 🙂

  • Ania_S

    Zapowiadają się świetnie – zrobię je w najbliższy weekend 🙂

  • Jeszcze nigdy nie robiłam. Chyba czas

  • zjadłabym 😀 chyba pokuszę się o ich zrobienie w ten weekend ^^

  • Widziałam już w Zm-ce. Wydają się przepyszne! Koniecznie muszę spróbować!!!

  • Wyglądają smakowicie. Zastanawiam się tylko czy masło mogę zastąpić czymś innym. Jakiś pomysł? 🙂

    • Można prawie każdym olejem, np. kokosowym albo nawet oliwą z oliwek.

  • Właśnie się pieką :))

    • Zazdroszczę 😀 Daj znać czy smakują 🙂

  • No to super, cieszę się 🙂 a modyfikacje zawsze są wskazane, często stanowią nawet ulepszenie 🙂