Dynia w roli głównej – farma dyń, rodzaje dyni, frytki, zupa

Dynia to królowa jesieni. Mocno kojarzy się z Halloween i z ozdabianiem mieszkania, ale przede wszystkim to zdrowe, pełne wartości odżywczych i smaku warzywo, które można wykorzystać w kuchni na bardzo wiele sposobów. Zapraszam Was dzisiaj na filmik przygotowany przeze mnie w ramach kampanii „Warzywa i owoce na szczęście„. Bardzo się przy nim napracowałam, więc wybaczcie, że nie będę powielać jego treści w formie pisemnej. 

Dla ułatwienia podam tylko składniki zaprezentowanych w filmie przepisów 🙂

Frytki z dyni piżmowej

  • 1 niewielka dynia piżmowa
  • kilka łyżek dowolnego oleju
  • dowolne przyprawy, np. curry lub papryka wędzona

Pieczemy je przez ok. 15-20 minut, w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem. Frytki wychodzą miękkie, ale jeśli zależy Wam, aby były nieco bardziej chrupiące, musicie pokroić je bardzo cienko i wtedy może piec trochę krócej. 

Prosta zupa z dyni hokkaido

  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 2 ziemniaki
  • 3/4 niewielkiej dyni hokkaido
  • woda lub lepiej bulion warzywny do przykrycia tych składników w garnku (z bulionem zupa na pewno wyjdzie smaczniejsza)
  • 1-2 ząbki czosnku i ok. 1 cm obranego korzenia imbiru
  • ok. 5 łyżek sosu sojowego, trochę chili i pieprzu

Wszystkie warzywa kroimy w kostkę i delikatnie (ok. 5 minut) podduszamy na odrobinie oleju. Następnie zalewamy je bulionem i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania doprawiamy to czosnkiem, imbirem i sosem sojowym. Na filmie nie nagrałam tego fragmentu, ale dodałam też trochę chili i pieprzu. Zamiast sosu sojowego możecie użyć soli, ale wtedy oczywiście mniej, niż 5 łyżek ;). Całość blendujemy na gładki krem, podajemy np. z sosem sojowym i prażonymi pestkami dyni. 

Sezon na dynię trwa dość długo, bo dzięki grubej skórce (w odpowiednich warunkach) może być ona przechowywana tygodniami. Gorąco zachęcam do kulinarnych eksperymentów z tym wspaniałym warzywem 🙂

Kategorie: Odżywianie, Polecane, Video

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.

  • Czytamy sobie chyba w myślach, bo czytam Twój wpis dosłownie z dynią w zębach 😀 🙂 Pozdrowienia!

  • Pomysł z frytkami brzmi bardzo apetycznie 🙂

  • Człowiek całe życie się uczy. Potrawy z dyni zapowiadają się smacznie.

  • Karolina K

    Je też ogladałam twój filmik jedząc kanapki z pastą z dyni:)
    Ps. Bardzo przyjemnie się Ciebie słucha:)

  • Kusi mnie zrobić frytki.

  • Uwielbiam dynię! Ale na frytki z dyni bym nie wpadła :O Muszę koniecznie wypróbować.

  • Ania

    Niedawno na stronie Jadłonomii pojawił się przepis na pastę do chleba z pieczonej dyni i suszonych pomidorów. Pycha, polecam!

  • Całkowicie się zgadzam iż dynię można w prosty sposób wykorzystać:) Z powodzeniem ją mrożę i korzystam nawet już po sezonie. A frytki z dyni z chęcią spróbuję:)
    Polecam u mnie zupę z dyni z marchewką i dużą mieszanką przypraw – dobre szczególnie zimną jesienią 🙂

    https://bydajana.wordpress.com/2017/10/30/zupa-dyniowa/

  • makate

    Świetny jest ten film i z niecierpliwością czekam na kolejne części kampanii 🙂 dynię uwielbiam od kilku lat dopiero i ciągle się dziwię, że kiedyś zupełnie jej nie jadłam!. Widać, że te filmy wymagają sporo pracy, więc trzymam kciuki 🙂

  • A ja właśnie dzisiaj zrobiłam sernik z dyni! 🙂

  • Ja w tym roku z dyni pichciłam zupę, ciasto i muffinki 🙂