Dzisiejszy przepis to mała wariacja na temat tych klasycznych placuszków z banana i jajka. Postanowiłam sprawić, że będą bardziej sycące (dzięki płatkom owsianym), zdrowsze (dzięki dodatkowi ziaren) i jeszcze smaczniejsze (dzięki karobowi).
Przyznam, że zdarza mi się robić te placki owsiane kiedy dopada mnie ochota na coś słodkiego. Robi się je dosłownie w 3 minuty + czas smażenia.
Oczywiście zamiast karobu możecie dodać kakao, ale tak jak mówię w filmie – ten smak będzie jednak trochę inny.
- 1 jajko
- 1 dojrzały banan
- 3-4 łyżki płatków owsianych lub otrębów [uwaga - płatki nie muszą być zmielone, możecie dodać też całe i po prostu trochę dłużej miksować całość]
- 1 łyżka karobu (opcjonalnie kakao)
- 1 łyżka nasion chia
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
- kilka łyżek mleka lub wody
- odrobina oleju kokosowego do smażenia
- garść owoców (borówki, jagody, truskawki, maliny, winogrona - co macie pod ręką)
- 1 łyżka karobu
- Miksujemy jajko aż się spieni. Dodajemy banana i ponownie miksujemy.
- Dodajemy pozostałe składniki - płatki owsiane, chia, karob, siemię lniane i znowu miksujemy.
- Jeśli masa wyjdzie zbyt gęsta, można dodać kilka łyżek mleka lub wody.
- Placuszki smażymy do zarumienienia na patelni posmarowanej olejem kokosowym.
- W międzyczasie przygotowujemy sos - podgrzewamy owoce, rozdrabniamy je widelcem, dodajemy karob i mieszamy.
Wypróbujcie koniecznie :).