3 pomysły na owsiankę na ciepło

Jak już wielokrotnie wspominałam – jestem zwolenniczką jadania owsianki na zimno, po uprzednim zalaniu jej jakimś mlekiem roślinnym lub sokiem i dodaniu do niej owoców lub bakalii. Zimą jednak mój gust nieco się zmienia i zdarza mi się przyrządzać owsianki również na ciepło. Poniższe przepisy nagrywałam ostatnio do kolejnego śniadaniowego foodbooka (wkrótce pojawi się na moim kanale), ale jako że będą w nim aż 3 owsianki to postanowiłam pokazać je w osobnym poście. Zapraszam zatem na 3 pomysły na owsiankę na ciepło!

pomysły_na_owsiankę

Owsianka truskawkowo-kokosowa

O tej porze roku nie kupuję świeżych truskawek (niechcący w pierwszej chwili napisało mi się “sztucznych”, co oddaje to w jaki sposób je postrzegam ;)), wolę sięgnąć po polskie zamrożone latem. 

Jeśli nie macie mleka kokosowego (polecam takie domowe), możecie użyć każdego innego + dodać kilka łyżek wiórków kokosowych (polecam te z Lidla). Ja najczęściej tak właśnie robię.

Owsianka truskawkowo-kokosowa
Ilość porcji 1
Napisz opinię
Drukuj
Przygotowanie
10 min
Przygotowanie
10 min
Składniki
  1. ok. 3/4 szklanki płatków owsianych
  2. ok. 1,5 szklanki dowolnego mleka
  3. 5-7 truskawek
  4. 3 łyżki wiórków kokosowych
  5. 1 łyżka ksylitolu/miodu/dowolnego używanego przez siebie słodzidła 😉
Przygotowanie
  1. Płatki zalewamy mlekiem (jeśli mamy akurat jakąś resztkę mleka to można to dopełnić wodą). Ważne aby w garnuszku zalać płatki i aby poziom płynu był jeszcze ok. pół centymetra ponad tymi płatkami.
  2. Dodajemy do tego truskawki, wiórki kokosowe i ksylitol lub inny dosładzacz, mieszamy i gotujemy od czasu do czasu mieszając aż wszystko ładnie się sklei i połączy.
  3. Owsiankę na wierzchu możemy polać jakimś syropem (u mnie daktylowy) i posypać wiórkami.
Wskazówki
  1. Jeśli macie mleko kokosowe, nie musicie dodawać wiórków 🙂
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia https://lifemanagerka.pl/

Owsianka czekoladowa z bakaliami

Z tej opcji korzystam, kiedy w domu jest deficyt świeżych owoców. Od biedy ta owsianka na ciepło będzie smaczna nawet bez owocowego dodatku, ponieważ swój smak zawdzięcza bakaliom i karobowi. Nie pytajcie co zrobić jeśli nie macie któregoś ze składników – żaden z nich (poza płatkami i mlekiem) nie jest obowiązkowy. 

Owsianka czekoladowa z bakaliami
Ilość porcji 1
Napisz opinię
Drukuj
Przygotowanie
10 min
Przygotowanie
10 min
Składniki
  1. ok. 3/4 szklanki płatków owsianych
  2. ok. 1,5 szklanki dowolnego mleka
  3. 1 łyżka karobu lub kakao
Dowolne dodatki po ok. 1 łyżce
  1. rodzynki
  2. żurawina
  3. siemię lniane/nasiona chia
  4. wiórki kokosowe
  5. posiekane orzechy
Przygotowanie
  1. Płatki zalewamy mlekiem, dodajemy karob i wszystkie inne dodatki, gotujemy przez kilka minut do połączenia wszystkich składników.
Wskazówki
  1. Jeśli użyjecie niesłodkiego mleka i nie macie np. rodzynek, a zamiast karobu kakao, owsianka może być mało słodka. Ale to chyba nie muszę pisać co wtedy zrobić 😉
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia https://lifemanagerka.pl/

Owsianka kokosowa z musem bananowym

Kolejna propozycja to sposób na połączenie w jednym przepisie płatków owsianych i awokado. I tu też możecie eksperymentować, np. mus bananowy “doprawić” kakao lub karobem i zrobić z niego mus czekoladowy, a owsiankę ugotować z jakimś innym dodatkiem, np. truskawkami. Owsianka na ciepło to akurat bardzo wdzięczne danie, bo łatwo połączyć w niej przeróżne słodkie składniki i chyba nie ma opcji, aby coś wyszło niesmaczne 😉

Owsianka kokosowa z musem bananowym
Ilość porcji 1
Napisz opinię
Drukuj
Przygotowanie
10 min
Przygotowanie
10 min
Owsianka
  1. ok. pół szklanki płatków owsianych
  2. ok. 1 szklanka mleka kokosowego (lub innego + 3 łyżki wiórków kokosowych)
  3. 1 łyżka ksylitolu, miodu lub innego słodkiego dodatku
Mus bananowy
  1. pół dojrzałego awokado
  2. pół dojrzałego banana
  3. 2 łyżki sezamu (nieobowiązkowo)
Przygotowanie
  1. Płatki owsiane zalewamy mlekiem i jeśli nie jest to mleko kokosowe, dodajemy też wiórki kokosowe. Gotujemy przez kilka minut aż płatki zmiękną i skleją się.
  2. Awokado, banan i sezam miksujemy razem w osobnym naczyniu.
  3. Ugotowaną owsiankę przekładamy musem bananowym.
  4. Na wierzchu posypujemy sezamem i wiórkami kokosowymi.
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia https://lifemanagerka.pl/

Mam nadzieję, że moje pomysły na owsiankę na ciepło przypadły Wam do gustu, każda z nich jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu… I w moim odczuciu każda jest bardzo smaczna. To na zdrowie!


Kategorie: Odżywianie

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.