Kto kocha mango lassi, ręka do góry! Ja uwielbiam 🙂 A ten deser inspirowany tym indyjskim napojem, to chyba jeden z najprostszych, najzdrowszych i najsmaczniejszych deserów na świecie. Naprawdę!
Do jego wykonania potrzebujecie tylko 3 składników i kilku minut. Koniecznie zaopatrzcie się w dojrzałe mango… I dobrej jakości mleko roślinne, moim faworytem jest ryżowo-kokosowe, np. takie, albo takie z Lidla. Zawsze robiłam ten deser z tym konkretnym mlekiem, więc nie wiem jak sprawdzą się inne. Może się okazać, że dla poprawy smaku warto będzie dodać trochę syropu klonowego, lub innego, zdrowego zamiennika cukru. Niemniej z tym konkretnym, wymienionym wyżej napojem, z pewnością wystarczą Wam 3 składniki.
Wegański pudding chia mango lassi
- 1 szklanka mleka ryżowo-kokosowego
- 1 dojrzałe mango
- 3-4 łyżki nasion chia
- Mango z mlekiem miksujemy na gładki koktajl. Odrobinę mango można zostawić do ozdoby.
- Do koktajlu dodajemy nasiona chia i BARDZO dokładnie mieszamy. Nasiona muszą się ładnie porozdzielać i całe oblepić koktajlem. Tylko wtedy dobrze napęcznieją i wyjdzie z nich idealny pudding. Można wymieszać je np. poprzez potrząsanie w zamkniętym pojemniku.
- Potem wkładamy to do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Ozdabiamy np. kawałkami mango i wiórkami kokosowymi.
Nic prostszego, prawda? A deser jest naprawdę przepyszny, więc wypróbujcie go ko-niecz-nie! 🙂