LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
    • Odżywianie
    • Aktywność fizyczna
  • Zdrowy duch
    • Szczęście
    • Rozwój osobisty
    • Czas wolny
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
    • Podróże
    • Warszawa
  • Sklep
  • 0 produktów
  • O Blogu
  • Współpraca
  • Moje e-Booki
  • Newsletter
  • ZAKUPY
11K
0
13K
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
    • Odżywianie
    • Aktywność fizyczna
  • Zdrowy duch
    • Szczęście
    • Rozwój osobisty
    • Czas wolny
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
    • Podróże
    • Warszawa
  • Sklep
  • 0 produktów
  • Odżywianie

OMEGA 3 – właściwości, źródła i ciekawostki o kwasach tłuszczowych

  • 8 grudnia 2021
  • Agnieszka

Na pewno nie raz słyszeliście, jak ważne w diecie są kwasy OMEGA 3.  Ale czy wszyscy wiedzą, dlaczego tak jest? Na co mają wpływ w organizmie, ile powinniśmy ich przyswajać, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie i wreszcie – w jakim pożywieniu ich szukać? Dziś opowiem Wam o nich więcej, a przy okazji podzielę się przepisem na pyszny deser, w zdrowszej i lżejszej odsłonie, idealny na jesienno-zimowe wieczory (i nie tylko!). 

Kwasy tłuszczowe – jeden z filarów zbilansowanej diety

Tłuszcze jako składnik pokarmowy nie powinny być demonizowane. Szkodliwy dla nas jest zarówno ich nadmiar, jak i niedobór. Tłuszcze powinny stanowić 30% energii dostarczanej wraz z pożywieniem. Nie bójmy się ich, jednak sięgajmy po te dobre, wielonienasycone kwasy tłuszczowe (zwane inaczej NNKT – niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi). Już sama nazwa ‘niezbędne’, sugeruje nam, że pełnią w naszym ciele ważną rolę. 

Tłuszcze nie tylko dostarczają nam energii i są nośnikiem witamin, ale pełnią także szereg istotnych dla organizmu funkcji. Temat tłuszczów jest bardzo złożony, dziś skupię się na kwasach tłuszczowych OMEGA 3. 

Najważniejsze kwasy tłuszczowe z grupy OMEGA 3, to:

Kwasy tłuszczowe z grupy Omega 3

Źródła kwasów OMEGA 3 – czyli gdzie ich szukać?

Bogatym źródłem kwasów OMEGA 3, a w szczególności kwasu alfa-linolenowego, są oleje roślinne (lniany, rzepakowy), orzechy oraz nasiona (m.in. chia czy siemię lniane).

Bogatym źródłem kwasów EPA i DHA są natomiast tłuste ryby morskie (m.in. makrela, łosoś, halibut) oraz algi. Obecne są również w żywności takiej, jak tłuszcze do smarowania (oczywiście te dobrej jakości).

Dawkowanie dzienne:

Instytut Żywności i Żywienia, zaleca spożywanie kwasu ALA w ilości 1g/dobę (przy zapotrzebowaniu około 2000kcal/dzień), zaś kwasów EPA i DHA 250g/dobę.

Aby lepiej to zobrazować- zapotrzebowanie na 1g kwasu ALA, pokrywają:

  • 1 łyżka świeżo zmielonego siemienia
  • 5 połówek orzechów włoskich
  • łyżeczka oleju lnianego lub łyżka oleju rzepakowego

Swoją drogą – ciekawostka: zawartość kwasów OMEGA 3 w oleju rzepakowym, jest 10 razy większa, niż w oliwie z oliwek!

W przypadku kwasów EPA i DHA, jeśli nie spożywamy ryb, warto rozważyć wprowadzenie suplementacji (jednak ostrożność w jej stosowaniu powinny zachować osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe). 

Boisz się, że tłuszcze spowodują tycie? Nic bardziej mylnego – kwasy omega-3 nie odkładają się w komórkach tłuszczowych! Wręcz przeciwnie – wspomagają pracę mózgu i ułatwiają odpowiednie reagowanie na hormon wytwarzany przez tkankę tłuszczową – leptynę. Odpowiedzialna jest ona za regulowanie apetytu i regulację poziom stężenia glukozy we krwi. 

Czemu kwasy OMEGA 3 są tak ważne – rola kwasów omega 3 w organizmie

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe pełnią w naszym ciele szereg ważnych funkcji:

  • normalizują ciśnienie tętnicze,
  • zapobiegają arytmii serca,
  • przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania mózgu,
  • obniżają poziom złego cholesterolu,
  • mają działanie przeciwzakrzepowe,
  • mogą zahamować rozwój miażdżycy i choroby wieńcowej,
  • ułatwiają walkę z chorobami o podłożu zapalnym, 
  • wzmacniają odporność organizmu,
  • chronią przed wolnymi rodnikami (powodującymi szybsze starzeniem się organizmu),
  • warunkują prawidłowe widzenie,
  • mają niebagatelny wpływ na poprawne funkcjonowanie układu nerwowego, jego komórki zbudowane są z kwasu DHA, a jego niedobór może prowadzić w skrajnych przypadkach nawet do odczuwania stanów lękowych i depresji,
  • odgrywają ważną rolę w rozwoju układu nerwowego u płodu, dlatego nie powinno ich zabraknąć w diecie kobiet ciężarnych

To naprawdę pokaźna lista odpowiedzialnych funkcji, jakie kwasy OMEGA 3 pełnią w naszym organizmie.

I niestety – nasz organizm nie potrafi sam wytwarzać wystarczającej ilości kwasów OMEGA 3, w związku z czym, jesteśmy narażeni na ich niedobory. Dlatego należy dbać o to, by nasza dieta bogata była w produkty, które są ich cennym źródłem.

Kwasy OMEGA 3 w codziennej diecie

Jako osoba, która nie spożywa ryb, szukam alternatywnych źródeł kwasów OMEGA 3 w mojej codziennej diecie i staram się przy każdej okazji szukać sposobów, na ich przemycenie w pożywieniu. 

Jak komponować posiłki (na diecie wegetariańskiej), by przemycić więcej zdrowych tłuszczów?

  • Do sałatek dodawaj oleje, pestki i orzechy – nie tylko dodadzą dodatkowej chrupkości, ale przy okazji uzupełnią zapotrzebowanie na zdrowe tłuszcze.
  • Jedz orzechy jako zdrową przekąskę – koniecznie wypróbuj moje ukochane połączenie, czyli pomelo lub zielony grejpfrut sweetie z orzechami włoskimi, świetnie się komponują!
  • Sięgnij po siemię lniane, które można dodawać dosłownie do wszystkiego! Co więcej, nie traci ono swoich właściwości podczas obróbki termicznej.
  • Przygotuj domową pastę kanapkową – to również dobra okazja do spożywania większej ilości warzyw, połączonych z olejem (np. lnianym).
  • Nie zapominaj o awokado – to cenne źródło tłuszczów, które można spożywać na różne sposoby. Jeśli nie przepadasz za jego smakiem, dodawaj do koktajli.
  • Wykorzystaj tahini – czyli zmielone ziarna sezamu. Świetnie komponuje się z wieloma potrawami, sałatkami czy koktajlami, nadając im sezamowy posmak, a przy tym dostarcza zdrowych tłuszczów.
  • Jeśli jesteś miłośnikiem masła – warto sięgnąć po Finuu, które łączy smak masła z korzyściami zdrowotnymi olejów z rzepaku i lnianki.

Zamiennik masła z omega 3

Finuu to połączenie masła (47%) z olejami z rzepaku i lnianki. Ma wiele zastosowań-  zarówno do smarowania pieczywa, jak i pieczenia oraz smażenia. Finuu stanowi naturalne źródło kwasów Omega 3 – jego skład jest bardzo prosty, a składniki są wysokiej jakości. 

To produkt, który kupuję regularnie (kto przygląda się moim zakupowym koszykom na Instagramie, ten być może kojarzy :)), jako lżejszy zamiennik masła z dobrym składem. Lubię jego smak i delikatną konsystencję (można smarować nim pieczywo od razu po wyjęciu z lodówki).

Nie raz wspominałam, że nie dojrzałam do tego, aby zostać weganką, ponieważ lubię smak niektórych serów oraz masła i lubię rzeczy z jego dodatkiem (np. bułkę tartą do fasolki lub kalafiora, mniam mniam ;)). Kiedyś w ogóle nie zwracałam uwagi na to, czym smaruję pieczywo, ale z czasem stałam się wyczulona na to, aby tego typu produkty miały dobry skład i smak. Finuu używam od około roku i stało się ono dla mnie idealnym złotym środkiem pomiędzy masłem, a produktami w pełni roślinnymi.

Finuu występuje też w wersji bez laktozy i solonej. 

Kanapki

Zdrowy deser z Omega 3?

Pomyślałam, że miłym dodatkiem do tego artykułu będzie przepis na deser, który cieszy się dużą popularnością i jest prosty w przygotowaniu. Chciałam go jednak nieco „odchudzić”, a także wzbogacić w ważne dla zdrowia kwasy tłuszczowe Omega 3. Dlatego do jego przygotowania wykorzystałam Finuu.

Owoce leśne pod owsianą kruszonką – przepis na 1 dużą porcję

Zdrowy deser z omega 3 - owoce pod kruszonką

Składniki:

  • pół szklanki płatków owsianych
  • ok. 2 łyżki Finuu
  • 3-4 orzechy włoskie
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki ksylitolu
  • około szklanka owoców leśnych
  • ok. 2-3 łyżki syropu klonowego

Wykonanie:

Płatki owsiane, siemię lniane i 2 obrane orzechy mielimy w blenderze na pełnoziarnistą mąkę. Następnie dodajemy do tego ksylitol i Finuu i siekamy nożem, a następnie wyrabiamy palcami na kruszonkę. 

Owoce wysypujemy do naczynia żaroodpornego i polewamy równomiernie syropem klonowym. Przykrywamy kruszonką. 
Pieczemy przez ok. 12 minut w 180 stopniach (aż kruszonka się zarumieni). Wierzch naszego crumble posypujemy pozostałymi, posiekanymi orzechami włoskimi. Zjadamy na ciepło 🙂

Zdrowy deser z omega 3

Czy zwracacie uwagę na odpowiednie zbilansowanie tłuszczów w diecie? Może macie jakieś sposoby na ich przemycenie, o których nie wspomniałam? Chętnie je poznam! 

Wpis powstał w ramach współpracy z marką Finuu

Źródła, z jakich korzystałam to m.in. 

  • książka “Jak nie umrzeć przedwcześnie – co jeść, aby dłużej cieszyć się zdrowiem” Dr Michael H. Greger, Gene Stone
  • książka “Suplementy diety dla Ciebie, czyli jak nie stać się pacjentem” prof. Iwona Wawer
Total
16
Shares
Share 16
Tweet 0
Pin it 0
Agnieszka

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.

Previous Article
  • Różne

Pomysły na prezenty – poradnik prezentowy 2021

  • 4 grudnia 2021
  • Agnieszka
Zobacz post
Next Article
  • Miejsca
  • Podróże

Co zobaczyć w Brukseli + informacje praktyczne

  • 20 stycznia 2022
  • Agnieszka
Zobacz post
You May Also Like
Zobacz post
  • Odżywianie

Seler naciowy – właściwości + przepis na lekką sałatkę

  • 28 czerwca 2021
  • Agnieszka
wegetariańskie kotlety z kaszy
Zobacz post
  • Odżywianie

Wegetariańskie kotlety z kaszy i twarogu

  • 3 sierpnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Slow Book Orzeźwiający – ponad 50 przepisów na lato!

  • 9 lipca 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Pyszna i prosta zupa z pora

  • 20 maja 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Wiosenna zupa pokrzywowa – 2 proste przepisy

  • 27 kwietnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie
  • Zdrowy dom

Wyciskarka 4Swiss BM202 x JJ – test + porównanie z wyciskarką Geneve BM101

  • 14 kwietnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Moje ulubione, najzdrowsze przyprawy i ich właściwości

  • 8 marca 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Wegański serek wiejski z warzywami

  • 19 lutego 2020
  • Agnieszka
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
  • Zdrowy duch
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
  • Sklep
  • 0 produktów
Regulamin sklepu Polityka prywatności

Input your search keywords and press Enter.