Mam dziś dla Was bardzo prosty przepis na ciasto z kaszy jaglanej, które można pokroić na coś w rodzaju batoników. Takie jaglane ciasto jest oczywiście bezglutenowe, a dodatkowo też wegańskie i nie dodajemy do niego cukru ani żadnych chemicznych dodatków, np. proszku do pieczenia. Samo zdrowie!
Przepis na zdrowe ciasto z kaszy jaglanej / batoniki jaglane:
- 1 dojrzały banan
- 1 jabłko
- 1 szklanka ugotowanej i wystudzonej kaszy jaglanej (ok. 1/4 szklanki suchej kaszy)
- 1 łyżka karobu/kakao
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1 garść dowolnych posiekanych bakalii (np. żurawina, rodzynki, orzechy, pestki słonecznika)
- 1 łyżeczka cynamonu
- Opcjonalnie: 1-2 łyżki syropu daktylowego, miodu lub innego słodu.
- Kaszę jaglaną przepłukujemy zimną wodą a następnie wrzątkiem i gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ja do tego przepisu gotuję kaszę wcześniej, np. gotuję jej więcej przy okazji śniadania. Dobrze aby była przestudzona (taka świeżo ugotowana może być zbyt wilgotna).
- Włączamy piekarnik na temp. 170 stopni.
- Banana rozgniatamy widelcem na gładką masę.
- Jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Dodajemy do tego kaszę jaglaną, wiórki kokosowe, posiekane bakalie, karob i cynamon.
- Mieszamy dokładnie i wykładamy do foremki keksówki. Ubijamy i wygładzamy aby całość miała zwartą konsystencję.
- Pieczemy ok. 20 minut i odstawiamy do przestudzenia.
- Ciasto delikatnie się kroi, dlatego jeśli chcecie kroić je na batoniki, polecam aby bakalie były dobrze posiekane.