Tofucznica z pomidorami i ziołami

To już trzecia tofucznica na moim blogu… No co zrobić, pokochałam ostatnio to śniadanie i robię je mniej więcej raz w tygodniu. Korzystam teraz z tego, że warzywa (pomidory!) mają boski smak i eksperymentuję z różnymi wariantami, cały czas pamiętając, że w prostocie siła. 

Tofucznica z pomidorami i ziołami

Tofucznica z pomidorami i ziołami

Na pierwszy rzut oka nazwa może Wam się kojarzyć z tą tofucznicą ze szpinakiem, którą pokazywałam ostatnio, ale wierzcie mi, że smakują zupełnie inaczej. Tam robotę robiły suszone pomidory, a tutaj zioła. 

Tofucznica z pomidorami i ziołami
Ilość porcji 1
Napisz opinię
Drukuj
Przygotowanie
5 min
Gotowanie
10 min
Łączny czas
15 min
Przygotowanie
5 min
Gotowanie
10 min
Łączny czas
15 min
Składniki
  1. 1 nieduża cebula
  2. łyżka oleju do zeszklenia cebuli
  3. pół kostki tofu (świetnie będzie pasowało takie z bazylią)
  4. jeśli tofu jest bez bazylii, potrzebujemy łyżeczkę bazylii suszonej, lub świeżej, posiekanej
  5. 1 duży pomidor (lub 2 małe)
  6. opcjonalnie pomidorki koktajlowe do podania
  7. świeże zioła, u mnie to bazylia, pietruszka i kolendra, ale śmiało możecie dodać też inne
  8. sól i pieprz
Przygotowanie
  1. Cebulę kroimy w kostkę i podduszamy na odrobinie oleju.
  2. Pomidory kroimy w kostkę (wykorzystujemy również ich wodnistą część).
  3. Kiedy cebula zmięknie, skruszamy do niej pół kostki tofu i wrzucamy pomidory. Na tym etapie dodajemy też trochę bazylii (chyba, że była w tofu, to nie ma takiej potrzeby), odrobinę soli i dużo pieprzu (ja lubię dużo, ale jak Wy nie lubicie, to dajcie mało :)).
  4. Całość mieszamy i podsmażamy przez jakieś 3-4 minutki na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  5. Podajemy z posiekanymi świeżymi ziołami i ew. pomidorkami koktajlowymi.
Wskazówki
  1. Kiedy skończą się smaczne pomidory, możecie użyć niepełną szklankę takich z puszki.
LifeManagerka.pl http://lifemanagerka.pl/

Dajcie znać, jeśli spróbujecie tej lub innej mojej tofucznicy 🙂 pamiętajcie też o hashtagu #lifemanagerkainspiruje, jeśli zdecydujecie się pokazać swoją wersję któregoś z moich przepisów na Instagramie. Będę bardzo wdzięczna!

Kategorie: Odżywianie

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.

  • Ciągle sobie powtarzam, że mam jutro tofu kupić. Robisz mi takie apetyt a u mnie nie ma w sklepach. Będę jeszcze karteczki przyczepiać. 🙂

  • nigdy nie widziałam tofu z bazylią! ale za to mam wędzone, da radę? 🙂

    • Myślę, że też będzie dobre 🙂 z bazylią jest w Lidlu.

      • o, to nie widziałam! przyjrzę się następnym razem 🙂

  • Pycha! Te kolory <3 A jeśli chodzi o pomidory, to mam na nie nowy patent – jeżeli są twarde i nie pachną, stawiam je na blacie obok bananów. Pektyny sprawiają, że pomidorki szybko dojrzewają i można się na drugi dzień taką tofucznicą cieszyć 😀

  • Mniam mniam! Będę wreszcie musiała wypróbować!!!