LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
    • Odżywianie
    • Aktywność fizyczna
  • Zdrowy duch
    • Szczęście
    • Rozwój osobisty
    • Czas wolny
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
    • Podróże
    • Warszawa
  • Sklep
  • 0 produktów
Kategorie
  • Freelance
  • Kobieta
  • Miejsca
  • Mieszkanie
  • Polecane
  • Różne
  • Uncategorized
  • Video
  • Warszawa
  • Zdrowe ciało
    • Aktywność fizyczna
    • Odżywianie
  • Zdrowy dom
  • Zdrowy duch
    • Czas wolny
    • Kultura
    • Podróże
    • Rozwój osobisty
    • Szczęście
  • Zdrowy pies
  • O Blogu
  • Współpraca
  • Moje e-Booki
  • Newsletter
  • ZAKUPY
11K
0
13K
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
    • Odżywianie
    • Aktywność fizyczna
  • Zdrowy duch
    • Szczęście
    • Rozwój osobisty
    • Czas wolny
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
    • Podróże
    • Warszawa
  • Sklep
  • 0 produktów
  • Odżywianie
  • Video

Jak zrobić domowe tofu?

  • 17 kwietnia 2019
  • Agnieszka

Tofu i napoje roślinne to duża bolączka osób, które odżywiają się wegetariańsko, a jednocześnie chcą być zero waste. Ja w tej kwestii nie dojrzałam jeszcze do jeżdżenia w jakieś specjalne miejsca, gdzie jest możliwość kupienia tofu do własnego pojemnika. Kupuję je tam, gdzie akurat robię zakupy, albo… Robię samodzielnie. Jedno opakowanie ekologicznej soi wystarcza mi na kilka kostek tofu. Dodatkowo mam pewność, że takie domowe tofu ma czysty skład, a ja mam wpływ również na jego smak, bo sama decyduję o dodatkach.

Zapraszam Was na krótki filmik, w którym pokazuję, jak zrobić domowe tofu:

Jak zrobić tofu w domu?

Mój sposób na domowe tofu jest bardzo, bardzo prosty, ponieważ posiadam wyciskarkę wolnoobrotową, za pomocą której mogę przygotować domowe mleko sojowe. To ono jest podstawą domowego tofu, dlatego wyciskarka odgrywa tu tak ważną rolę. Takie mleko można zrobić też za pomocą blendera, ale dla mnie jest to za przeproszeniem upierdliwe, a ja preferuję w kuchni prostsze i szybsze rozwiązania.

Nie wiem, czy uda Wam się zrobić tofu ze sklepowego mleka sojowego. Trudno o takie składające się tylko z soi i wody, a nie wiem, czy dodatkowe składniki nie będą miały wpływu na efekt końcowy. Ja nie próbowałam, bo mleka sojowego nie kupuję.

Do wyciskarki 4Swiss dołączony jest też specjalny gadżet do robienia tofu (dokładniej zobaczycie go na filmie). I tu znowu – pewnie można zastąpić go jakimiś domowymi sposobami, ale ja nie lubię się bawić w takie rzeczy, więc gdyby nie wyciskarka, na pewno nie przygotowywałabym tofu w domu.

Domowe tofu – przepis

Ja do przygotowania domowego tofu używam mniej więcej:

  • 1/2 szklanki suchych ziaren soi ekologicznej
  • 1 litra wody
  • 2 łyżek soku z cytryny / octu winnego / łyżka gorzkiej soli (siarczanu magnezu)
  • przypraw, np. soli, pieprzu i suszonych ziół

Jeśli chodzi o przyprawy, to możecie dodać też np. sól wędzoną (wtedy domowe tofu w smaku będzie przypominało to wędzone ze sklepu), paprykę, suszone pomidory, oliwki itp.

jak zrobić domowe tofu

Jak przygotować domowe tofu?

Cały ten proces możecie zobaczyć na podlinkowanym wyżej filmie, do czego bardzo zachęcam. Ale dla ułatwienia przygotowałam też wersję pisaną:

  • Zaczynamy od przygotowania mleka sojowego za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej. Czyli po prostu wlewamy do wyciskarki wodę razem z namoczoną przez noc soją i przygotowujemy tak, jak zwykły sok.
  • Gotowe mleko sojowe przelewamy do garnka i podgrzewamy przez kilka minut na niewielkim ogniu prawie do zagotowania. Trzeba wyczuć ten moment, kiedy mleko będzie już chciało zacząć bulgotać.
  • Kiedy on nastąpi, zdejmujemy garnek z gazu i dodajemy sok z cytryny lub ocet. Chyba, że mamy w domu siarczan magnezu (używany np. do kąpieli), wtedy to on może nam posłużyć do przygotowania domowego tofu.
  • Doprawiamy zawartość garnka wybranymi przyprawami.
  • Po doprawieniu odstawiamy garnek z zawartością do przestudzenia, a my szykujemy sobie pojemnik na tofu. Umieszczamy go w jakiejś misce, a następnie wykładamy dołączoną do zestawu ściereczką.
  • Do tak przygotowanego pojemnika wlewamy zawartość garnka, przykrywamy to pozostałym materiałem, a następnie bardzo mocno dociskamy, odsączając w ten sposób sojową serwatkę.
  • Tak przygotowane tofu wstawiamy do lodówki na kilka, a najlepiej kilkanaście godzin. Możemy je później przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku przez kilka dni.

Jak widzicie – przygotowanie takiego domowego tofu przy pomocy wyciskarki i dołączonych do niej akcesoriów jest bardzo proste.

Przy okazji przypominam też o teście wyciskarki 4Swiss i rabacie 100 zł, który otrzymacie wpisując podczas zakupu kod: LIFEMANAGERKASOK.

 

Total
2
Udostępnienia
Udostępnij 1
Tweet 0
Pin it 1
Agnieszka

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.

Poprzedni artykuł
  • Różne

Przegląd tygodnia #1/04

  • 15 kwietnia 2019
  • Agnieszka
Zobacz post
Następny artykuł
  • Różne

Drugi pies w domu – przygotowania i adaptacja

  • 23 kwietnia 2019
  • Agnieszka
Zobacz post
Przeczytaj również
Zobacz post
  • Odżywianie

OMEGA 3 – właściwości, źródła i ciekawostki o kwasach tłuszczowych

  • 8 grudnia 2021
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Seler naciowy – właściwości + przepis na lekką sałatkę

  • 28 czerwca 2021
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Video
  • Zdrowy dom

Filtrowanie wody w domu – test filtra 4Swiss

  • 30 marca 2021
  • Agnieszka
wegetariańskie kotlety z kaszy
Zobacz post
  • Odżywianie

Wegetariańskie kotlety z kaszy i twarogu

  • 3 sierpnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Slow Book Orzeźwiający – ponad 50 przepisów na lato!

  • 9 lipca 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Pyszna i prosta zupa z pora

  • 20 maja 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie

Wiosenna zupa pokrzywowa – 2 proste przepisy

  • 27 kwietnia 2020
  • Agnieszka
Zobacz post
  • Odżywianie
  • Zdrowy dom

Wyciskarka 4Swiss BM202 x JJ – test + porównanie z wyciskarką Geneve BM101

  • 14 kwietnia 2020
  • Agnieszka
Zniżka 100 zł na wyciskarkę

Bądźmy w kontakcie!
Social Media
  • Blogovin
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • YouTube
Archiwum
Tagi
aktywność fizyczna aparat ortodontyczny bieganie blogowanie Boże Narodzenie domowe odpowiedniki domowe słodycze freelance jesień joga kanapki kasza kasza jaglana książki lato logistyka zdrowego odżywiania miejsca mieszkanie napoje obiady pcos pies podróże Polska praca przegląd tygodnia przepisy recenzje szczęście taniec tu i teraz ulubieńcy video Warszawa wiosna wyzwania włochy zdrowe odżywianie zdrowie ZdrowoMania zdrowy produkt zima zupy śniadania świadomy konsument
LifeManagerka.pl | Blog lifestylowy o zdrowym stylu życia
  • Strona główna
  • Zdrowe ciało
  • Zdrowy duch
  • Zdrowy dom
  • Freelance
  • Miejsca
  • Sklep
  • 0 produktów
Regulamin sklepu Polityka prywatności

Wpisz wyszukiwane słowa kluczowe i naciśnij Enter.