Tofu i napoje roślinne to duża bolączka osób, które odżywiają się wegetariańsko, a jednocześnie chcą być zero waste. Ja w tej kwestii nie dojrzałam jeszcze do jeżdżenia w jakieś specjalne miejsca, gdzie jest możliwość kupienia tofu do własnego pojemnika. Kupuję je tam, gdzie akurat robię zakupy, albo… Robię samodzielnie. Jedno opakowanie ekologicznej soi wystarcza mi na kilka kostek tofu. Dodatkowo mam pewność, że takie domowe tofu ma czysty skład, a ja mam wpływ również na jego smak, bo sama decyduję o dodatkach.
Zapraszam Was na krótki filmik, w którym pokazuję, jak zrobić domowe tofu:
Jak zrobić tofu w domu?
Mój sposób na domowe tofu jest bardzo, bardzo prosty, ponieważ posiadam wyciskarkę wolnoobrotową, za pomocą której mogę przygotować domowe mleko sojowe. To ono jest podstawą domowego tofu, dlatego wyciskarka odgrywa tu tak ważną rolę. Takie mleko można zrobić też za pomocą blendera, ale dla mnie jest to za przeproszeniem upierdliwe, a ja preferuję w kuchni prostsze i szybsze rozwiązania.
Nie wiem, czy uda Wam się zrobić tofu ze sklepowego mleka sojowego. Trudno o takie składające się tylko z soi i wody, a nie wiem, czy dodatkowe składniki nie będą miały wpływu na efekt końcowy. Ja nie próbowałam, bo mleka sojowego nie kupuję.
Do wyciskarki 4Swiss dołączony jest też specjalny gadżet do robienia tofu (dokładniej zobaczycie go na filmie). I tu znowu – pewnie można zastąpić go jakimiś domowymi sposobami, ale ja nie lubię się bawić w takie rzeczy, więc gdyby nie wyciskarka, na pewno nie przygotowywałabym tofu w domu.
Domowe tofu – przepis
Ja do przygotowania domowego tofu używam mniej więcej:
- 1/2 szklanki suchych ziaren soi ekologicznej
- 1 litra wody
- 2 łyżek soku z cytryny / octu winnego / łyżka gorzkiej soli (siarczanu magnezu)
- przypraw, np. soli, pieprzu i suszonych ziół
Jeśli chodzi o przyprawy, to możecie dodać też np. sól wędzoną (wtedy domowe tofu w smaku będzie przypominało to wędzone ze sklepu), paprykę, suszone pomidory, oliwki itp.
Jak przygotować domowe tofu?
Cały ten proces możecie zobaczyć na podlinkowanym wyżej filmie, do czego bardzo zachęcam. Ale dla ułatwienia przygotowałam też wersję pisaną:
- Zaczynamy od przygotowania mleka sojowego za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej. Czyli po prostu wlewamy do wyciskarki wodę razem z namoczoną przez noc soją i przygotowujemy tak, jak zwykły sok.
- Gotowe mleko sojowe przelewamy do garnka i podgrzewamy przez kilka minut na niewielkim ogniu prawie do zagotowania. Trzeba wyczuć ten moment, kiedy mleko będzie już chciało zacząć bulgotać.
- Kiedy on nastąpi, zdejmujemy garnek z gazu i dodajemy sok z cytryny lub ocet. Chyba, że mamy w domu siarczan magnezu (używany np. do kąpieli), wtedy to on może nam posłużyć do przygotowania domowego tofu.
- Doprawiamy zawartość garnka wybranymi przyprawami.
- Po doprawieniu odstawiamy garnek z zawartością do przestudzenia, a my szykujemy sobie pojemnik na tofu. Umieszczamy go w jakiejś misce, a następnie wykładamy dołączoną do zestawu ściereczką.
- Do tak przygotowanego pojemnika wlewamy zawartość garnka, przykrywamy to pozostałym materiałem, a następnie bardzo mocno dociskamy, odsączając w ten sposób sojową serwatkę.
- Tak przygotowane tofu wstawiamy do lodówki na kilka, a najlepiej kilkanaście godzin. Możemy je później przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku przez kilka dni.
Jak widzicie – przygotowanie takiego domowego tofu przy pomocy wyciskarki i dołączonych do niej akcesoriów jest bardzo proste.
Przy okazji przypominam też o teście wyciskarki 4Swiss i rabacie 100 zł, który otrzymacie wpisując podczas zakupu kod: LIFEMANAGERKASOK.