Jeśli brakuje Wam pomysłu na rozgrzewające, zimowe śniadania – ta owsianka dyniowa może posłużyć Wam jako inspiracja do eksperymentowania z dynią na słodko. Warzywo to najczęściej kojarzy nam się z zupą, ale warto czasami podczas gotowania zupy dyniowej odłożyć sobie kawałek dyni na później, a następnego dnia rano dodać ją do owsianki. Smak dyniowej owsianki będzie uzależniony od tego, jaką macie dynię. Z jedną wyjdzie bardziej esencjonalna i smaczniejsza, z inną mniej. Dlatego ważny tutaj jest ten dodatek korzennych przypraw – dzięki nim owsianka dyniowa będzie nie tylko bardziej wyrazista i smaczniejsza, ale przede wszystkim zdrowsza, bo są to przyprawy o bardzo korzystnych dla zdrowia właściwościach. Świetnie rozgrzewają od wewnątrz, więc przydadzą się w zimowe poranki.
Owsianka dyniowa – przepis idealny na jesień i zimę
Mój przepis na owsiankę dyniową jest bardzo prosty i nie wymaga posiadania skomplikowanych składników. Możecie oczywiście wykorzystać zwykłe mleko zamiast roślinnego, albo zmienić ilość dodatków. Nie ma też za bardzo znaczenia, czym taką dyniową owsiankę posłodzicie. Ja bardzo lubię syrop klonowy i uważam go za zdrową opcję, ale możecie użyć też innego słodkiego syropu, miodu lub ksylitolu.
Owsianka dyniowa – składniki
- kawałek dyni (ok. 700 g)
- 2/3 szklanki mleka roślinnego
- 2 – 3 łyżki syropu klonowego
- łyżeczka cynamonu
- centymetr korzenia imbiru (lub pół łyżeczki suszonego)
- 4 łyżki płatków owsianych
- orzechy do posypania owsianki
Owsianka dyniowa – przepis
Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do rondelka i zalewamy 1/4 szklanki mleka roślinnego. Dodajemy cynamon, starty imbir i syrop klonowy. Mieszamy i gotujemy to przez ok. 10-15 minut, aż dynia zmięknie. Następnie dodajemy płatki owsiane i resztę mleka roślinnego. Znowu mieszamy i gotujemy dalej, aż płatki zmiękną i wchłoną mleko.
Gotową owsiankę możemy polać jeszcze odrobiną syropu klonowego i posypujemy posiekanymi orzechami.
Inne przepisy z dynią:
- przepis na zupę dyniową
- inna zupa dyniowa (bez bulionu)
- film z wizyty na farmie dyniowej, w którym opowiadam o jej rodzajach i właściwościach
- curry z dynią i soczewicą
- pasta kanapkowa z dyni pieczonej
- curry z dyni z jarmużem