Co jeść w pracy lub na pikniku, czyli pomysły na lunch boxy

Jak pewnie się domyślacie, niekoniecznie czuję potrzebę noszenia do pracy jedzenia, ale nie oznacza to, że temat posiłków na wynos jest mi zupełnie obcy. Właśnie zaczyna się sezon na pikniki i jedzenie w plenerze, dlatego uznałam, że to dobry moment aby podrzucić Wam jakieś pomysły na lunch boxy. Rzeczy, które chciałabym pokazać przewijały się już na moim blogu, ale nie oszukujmy się – nikt nie czyta go „od deski do deski” i nie pamięta o wszystkich zamieszczanych przeze mnie przepisach :). Dlatego takie podsumowanie tematyczne może być wygodnym rozwiązaniem. 

Chętnych zapraszam na film, gdzie opowiadam o poniższych propozycjach:

Propozycja nr 1 – sałatka z gotowanych warzyw z orientalnym sosem

Ja bardzo ją polubiłam, to zdecydowanie moje smaki 🙂

Sałatka z gotowanych warzyw z orientalnym sosem
Napisz opinię
Drukuj
Składniki
  1. 1 kalarepka
  2. 1 marchewka
  3. kilka młodych, ugotowanych ziemniaków
  4. garść sałaty lodowej
Dressing
  1. duża garść kolendry
  2. ok. 2 cm obranego korzenia imbiru
  3. pół ząbka czosnku
  4. kilka łyżeczek wody
  5. Dodatkowo: oliwa z oliwek, olej z orzechów włoskich (opcjonalnie),
  6. łyżka soku z cytryny, sól morska
Przygotowanie
  1. Warzywa kroimy w słupki i gotujemy al dente, czyli na pół-twardo.
  2. Ziemniaki można ugotować razem z marchewką i kalarepą, można też odłożyć sobie kilka sztuk np. z obiadu.
  3. Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę.
  4. Miksujemy to z kolendrą dodając trochę wody aby sos był bardziej płynny.
  5. Ugotowane warzywa układamy na talerzu razem z porwaną sałatą. Polewamy to sokiem z cytryny, oliwą i dressingiem. Dosalamy do smaku.
LifeManagerka.pl http://lifemanagerka.pl/

Propozycja nr 2 – muffiny jajeczne z warzywami

Bardzo prosta i zarazem bardzo smaczna rzecz. Mnie kojarzy się z frittatą, a osoba którą ostatnio nimi częstowałam powiedziała, że smakują jak jakiś quiche w dobrej restauracji ;).

Wytrawne muffiny jajeczne z warzywami
Ilość porcji 12
Napisz opinię
Drukuj
Przygotowanie
10 min
Gotowanie
20 min
Łączny czas
30 min
Przygotowanie
10 min
Gotowanie
20 min
Łączny czas
30 min
Baza
  1. 5 jajek
  2. sól, pieprz, dowolne zioła, papryka ostra
Dowolne dodatki, u mnie
  1. kawałek papryki zielonej i czerwonej
  2. kawałek cebuli
  3. kilka plasterków suszonych pomidorów w oliwie (moim zdaniem to obowiązkowy składnik :))
Przygotowanie
  1. Jajka miksujemy (na przykład blenderem) na puszystą masę.
  2. Dodajemy do niej przyprawy, mieszamy wszystko razem.
  3. Wlewamy masę do foremek na muffinki.
  4. Wsypujemy pokrojone w kostkę dodatki warzywne do każdej foremki - tak łatwiej odmierzyć aby w każdej porcji była podobna ilość dodatków.
  5. Pieczemy w ok. 180 stopniach przez ok. 20 minut.
Wskazówki
  1. Inne propozycje dodatków: pieczarki, kabanosy, ser mozzarella, szpinak, rozdrobniony brokuł lub kalafior, inne warzywa. Możecie wykorzystać to, co akurat zalega Wam w lodówce.
LifeManagerka.pl http://lifemanagerka.pl/

Propozycja nr 3 – kasza jaglana w sosie pomidorowym

Można ją jeść zarówno na ciepło jak i na zimno, jak sałatkę. Świetnie komponuje się z rukolą i z pestkami dyni lub słonecznika. Co istotne – to nie musi być kasza jaglana! Możecie użyć innej kaszy, ryżu lub nawet makaronu.

Szybki obiad z kaszy jaglanej
Napisz opinię
Drukuj
Łączny czas
15 min
Łączny czas
15 min
Składniki
  1. 1/4 szklanki kaszy jaglanej
  2. 3/4 szklanki wrzątku
  3. 2-3 ząbki czosnku
  4. kilka plasterków suszonych pomidorów w oleju
  5. 1/2 szklanki krojonych pomidorów lub przecieru pomidorowego
  6. przyprawy, np. łyżeczka suszonych ziół prowansalskich, szczypta chili
Do podania
  1. rukola
  2. parmezan/grana padano lub płatki drożdżowe
  3. pestki dyni i/lub słonecznika
Przygotowanie
  1. Kaszę jaglaną prażymy na suchej patelni lub przelewamy najpierw zimną wodą a potem wrzątkiem. Następnie wrzucamy do wrzątku (3/4 szklanki) i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu do wchłonięcia wody, czyli ok. 10-15 minut.
  2. Czosnek kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju (można użyć oleju z suszonych pomidorów).
  3. Po chwili dodajemy do tego pokrojone w paseczki suszone pomidory, a po minucie krojone pomidory lub przecier pomidorowy.
  4. Dodajemy przyprawy i podgrzewamy to jeszcze przez ok. 2 minuty.
  5. Kiedy kasza się ugotuje, dodajemy do niej pomidory z czosnkiem i mieszamy dokładnie.
  6. Podajemy z prażonymi pestkami, tartym serem i opcjonalnie rukolą.
LifeManagerka.pl http://lifemanagerka.pl/

Propozycja nr 4 – spring rollsy z warzywami

Nie mogę tu nie przytoczyć jednego z moich ulubionych odcinków ZdrowoManii!

Już nie mogę się doczekać kolejnego gotowania w plenerze. 

Spring rolls z warzywami + dressing z kolendry
Napisz opinię
Drukuj
Składniki
  1. 1 marchew
  2. 1 kalarepa
  3. ok. 7 szparagów zielonych
  4. duża garść szpinaku
  5. opakowanie papieru ryżowego
  6. ok. szklanka wody (do moczenia papieru ryżowego)
  7. pieprz
Dressing
  1. kilka łyżek oliwy z oliwek
  2. 1 papryczka chili (bez pestek, jeśli nie chcemy aby sos był zbyt pikantny)
  3. pęczek świeżej kolendry
  4. 1 limonka
  5. sól, pieprz
Przygotowanie
  1. Warzywa czyścimy i kroimy w dość cienkie słupki.
  2. Przygotowujemy dressing: siekamy kolendrę i papryczkę, wyciskamy sok z limonki, wszystkie składniki mieszamy w moździerzu.
  3. Papier ryżowy namaczamy w wodzie aż stanie się miękki i układamy na nim warzywa, możemy dodać też trochę dressingu.
  4. Delikatnie zawijamy boki a potem wszerz (jest to pokazane na filmie).
  5. Podajemy z dressingiem z kolendry.
LifeManagerka.pl http://lifemanagerka.pl/

Propozycja nr 5 – warzywa z hummusem zwykłym i z suszonych pomidorów

Przepis na pastę z cieciorki i suszonych pomidorów znajdziecie tutaj. Poniżej przedstawiam przepis na hummus z książki Ani Starmach „Pyszne 25” (I część). Podrzucam Wam również przepis na domową pastę tahini.

Hummus
Napisz opinię
Drukuj
Składniki
  1. Puszka ciecierzycy (ja używam ok. szklanki ugotowanej ciecierzycy)
  2. 2 łyżki pasty sezamowej tahini
  3. 1 ząbek czosnku
  4. 3 łyżki niegazowanej wody
  5. sok z 1/2 cytryny
  6. sól, pieprz
Przygotowanie
  1. Wszystkie składniki należy zmiksować na w miarę gładką masę ( w razie potrzeby dolewając drobinę wody. Ot, cała filozofia 😉
LifeManagerka.pl http://lifemanagerka.pl/

Propozycja nr 6 – batony z kaszy jaglanej

Świeżynka na blogu, pokazywałam je dosłownie tydzień temu:

Ciasto z kaszy jaglanej
Napisz opinię
Drukuj
Składniki
  1. 1 dojrzały banan
  2. 1 jabłko
  3. 1 szklanka ugotowanej i wystudzonej kaszy jaglanej (ok. 1/4 szklanki suchej kaszy)
  4. 1 łyżka karobu/kakao
  5. 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  6. 1 garść dowolnych posiekanych bakalii (np. żurawina, rodzynki, orzechy, pestki słonecznika)
  7. 1 łyżeczka cynamonu
  8. Opcjonalnie: 1-2 łyżki syropu daktylowego, miodu lub innego słodu.
Przygotowanie
  1. Kaszę jaglaną przepłukujemy zimną wodą a następnie wrzątkiem i gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ja do tego przepisu gotuję kaszę wcześniej, np. gotuję jej więcej przy okazji śniadania. Dobrze aby była przestudzona (taka świeżo ugotowana może być zbyt wilgotna).
  2. Włączamy piekarnik na temp. 170 stopni.
  3. Banana rozgniatamy widelcem na gładką masę.
  4. Jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  5. Dodajemy do tego kaszę jaglaną, wiórki kokosowe, posiekane bakalie, karob i cynamon.
  6. Mieszamy dokładnie i wykładamy do foremki keksówki. Ubijamy i wygładzamy aby całość miała zwartą konsystencję.
  7. Pieczemy ok. 20 minut i odstawiamy do przestudzenia.
Wskazówki
  1. Ciasto delikatnie się kroi, dlatego jeśli chcecie kroić je na batoniki, polecam aby bakalie były dobrze posiekane.
LifeManagerka.pl http://lifemanagerka.pl/

Propozycja nr 7 – czekoladowe muffiny owsiane

Inspiracją dla mnie był ten przepis na blogu Freelance Mamy. Wprowadziłam modyfikację dodając jedną łyżkę karobu i 2 łyżki surowego kakao, czyniąc z nich tym samym muffiny czekoladowe. No dobra, ostatnio nie dodałam też mąki ziemniaczanej, a zwykłą zastąpiłam mąką owsianą, ale wtedy wyszły mi za ciężkie. Polecam zrobić je z mąką pełnoziarnistą, wtedy są idealne. 

muffiny owsiane

Na dziś to tyle propozycji 🙂 koniecznie dajcie znać jeśli podobają Wam się takie zestawienia.


Kategorie: Odżywianie

W dużym skrócie - freelancerka, pasjonatka zdrowego i uważnego stylu życia, miłośniczka Warszawy, psów i kuchni roślinnej. LifeManagerka.pl to blog lifestylowy, którego tematem przewodnim jest szeroko pojęte, umiejętne zarządzanie swoim własnym życiem. Począwszy od odpowiedniego odżywiania i regularnej aktywności fizycznej, poprzez rozwój osobisty, a skończywszy na licznych detalach, które czynią nasze życie lepszym, prostszym i szczęśliwszym.

  • Ależ zrobiłaś mi smaka na spring rollsy, dawno ich nie robiłam chyba muszę w ten weekend J namówić na zabawę jedzeniem – tak sobie nazywamy ten przysmak 😉

  • Kolendra, dużo kolendry! Aż mi się ślinianki uruchomiły, uwielbiam 😉 A muffiny jajeczne to od kilku miesięcy jedna z moich ulubionych przekąsek, są tak proste, a można do nich wrzucić dowolne dodatki, które akurat znajdziemy w lodówce

  • Ach, robisz smaka na coś dobrego, przepis na muffiny kradnę do wykorzystania nie tylko na wynos. U mnie sprawdzają się wszelkie sałatki, dania jednogarnkowe i wypasione kanapki też – bo czemu nie? Spring rollsy bardzo lubię, zrobiłam nawet ostatnio zapas papieru ryżowego w Biedrze do tego celu.

  • Naprawdę świetny pomysł na odcinek! Akurat wybieramy się w majówkę na wycieczkę rowerową z chłopakiem i wymyśliłam piknik (o ile pogoda dopisze!). Będę chciała zrobić ciasto z kaszy jaglanej i myślałam nad placuszkami (te z jajek i banana, dwuskładnikowe). Wydaje mi się, że na zimno powinny być równie pyszne, jak na ciepło. Robiłam je już kilka razy i na samą myśl mam ochotę lecieć do kuchni i znowu zrobić 😀

  • O matko jak to pysznie wygląda… muszę spróbować tych batoników 🙂 ile sztuk plus/minus wychodzi? 🙂

    • Zależy jak pokroisz, jaka grubość, jaka blaszka… 🙂 U mnie ok. 7-8 sztuk.

  • Fajny wpis. Spodobał mi się zwłaszcza przepis na kaszę jaglaną – super szybką w przyrządzeniu.
    Ja lubię zabrać do pracy owsiankę na zimno – płatki zalane jogurtem naturalnym, poprzekładane bakaliami lub świeżymi owocami. Jeśli ktoś ma ochotę, może dodać jeszcze miód lub syrop klonowy. Całość wkładamy na noc do lodówki i posiłek gotowy 🙂
    Dawid

  • Nemesis Nave

    Może ktoś mnie doedukuje – sajgonki są smażone, a spring rollsy na „surowo”?

    • Właśnie sama nie jestem pewna… Też mi się tak wydawało, ale teraz poszukałam trochę w google i gdzieniegdzie jest to podane jako to samo. Jakoś mi to nie pasuje, sajgonki kojarzą mi się z czymś smażonym 😉

      • Nemesis Nave

        Może po prostu stosowane zamiennie 🙂

  • Bardzo fajne i przydatne zestawienie 🙂

  • Super post! Czekałam na taki. Na pewno wypróbuję! Zwłaszcza te mufiny warzywne!

  • Magda

    Bardzo fajne przepisy. Z pewnością wykorzystam. Brakuje mi powoli jakichś nowych pomysłów na potrawy wegetariańskie.

  • archistacja

    Bardzo brakowało mi takich przepisów. Zawsze mam problem z przygotowaniem własnego lunch boxa. Dziękuję za przepisy, zaczynam testowanie!

  • Mmm super! Na pewno coś wypróbuję. W dodatku w końcu zaczynają się nowe, świeże warzywa i owoce 🙂

  • same smakołyki! dzięki za ten zbiór Agnieszka! Będą w sam raz na rowerowe luncho pikniki w parku! 🙂

  • nieobiektywniej

    Pycha!!
    Ostatnio też jestem sałatkowa, kaszowa i warzywna. Świetna inspiracje, skorzystam 🙂

  • Żaneta

    hej, w związku z tematem lunchboxowym ostatnio polecano mi lunchboxa elektrycznego http://allegro.pl/elektryczny-lunch-box-podgrzewany-pojemnik-beper-i5796038745.html 🙂 taka ciekawostka dla Ciebie lub dziewczyn 🙂

  • Narobiłaś mi smaku na muffiny. Zapisuję przepisy ! 🙂

  • Najchętniej spróbowałabym każdego z tych przepisów! Są nieziemskie! 😉

  • super! Przepisy się sprawdzą też nawet na imprezkę, np. te muffiny wytrawne 😉

  • spring rollsy wyglądają smakowicie, nie jadłam nigdy ale chętnie wypróbuję Twojego przepisu. Uwielbiam muffiny są takie szybkie i smaczne 🙂

  • Ostatnio prawie ciągle żywię się makaronem albo kotlecikami z kaszy jaglanej, a tu takie super przepisy i co najważniejsze (dla mnie) są wege <3

  • Zaintrygowałaś mnie ciastem z kaszy jaglanej 🙂

  • Sałatka wygląda świetnie, muszę sobie taką przygotować na kajaki pojutrze!